Välkommen till Quickarkivet

Publicerad i Quickarkivet

Välkommen till Quickarkivet

På den här sidan hittar du länkar till en mängd dokument med koppling till fallet Thomas Quick. Jag publicerar det här som ett extramaterial till min bok Mannen som slutade ljuga - Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick och nytt material kommer att läggas till kontinuerligt. Om du vill få veta när nytt material läggs till så rekommenderar jag dig att följa mig på Twitter eller gilla min sida på Facebook. Du kan även anmäla dig till mitt nyhetsbrev i rutan till höger.

 

Innehåll:

Quickarkivet: Dokument från resningsprocessen

Resningsansökningar, förklaringar, hovrätternas beslut samt nedläggningsbesluteten och en del andra beslut från resningsprocessen finns samlade på en egen sida.

 

Quickarkivet: Dokument rörande Göran Lambertz

Göran Lambertz omtalade mejlväxling med männen bakom Quickskandalen, plus en rejäl laddning dokument om Veija Borg-affären och en del annat smått och gott finns samlade på en egen sida.
Nytt! Nu finns dokumenten som tvingade Lambertz att erkänna att han haft fel om sökhunden Zampo också med på Lambertz-sidan.

 

Quickarkivet: Dokument rörande Sven Å Christianson

På psykologen Sven Å Christiansons egen sida i Quickarkivet hittar du bland annat vallningsinstruktionen han skrev inför jakten på likgömmor i Norge 1997 och en komplett dokumentation av hans misslyckade försök att få Granskningsnämnden att fälla SVT för dokumentären Kvinnan bakom Quick.

 

Researchmaterial

Detta är dokument som skapats utifrån min egen research under arbetet med boken Mannen som slutade ljuga.

  • Researchrapport Dan Josefsson Kopplingar terapi-mordutredningar i fallet Quick QUICKARKIVET.pdf
    En 121 sidor lång rapport där jag detaljerat går igenom och citerar ur förhör, journalanteckningar och andra dokument där det framgår hur psykoterapin och mordutredningarna på olika sätt gick hand i hand under Quickutredningarna. Till rapporten följer 222 bilagor som inte tagits med här eftersom de i en del fall innehåller namn på oskyldiga som måste maskas innan publicering. Själva rapporten innehåller dock rikliga citat ur källdokumenten.

 

Förhör och promememorior från Quickutredningarna

Det finns ca 100 förhörsutskrifter och promemorior om förhör i Quickutredningarna. Många av förhörsutskrifterna är över hundra sidor långa. Eftersom flera dokumenten innehåller namn på oskyldiga som Bergwall pekade ut som medgärningsmän måste det enorma materialet gås igenom och namnen maskas före publicering. Därför kommer förhören att läggas upp successivt.

Det som finns upplagt redan nu är den första serien förhör, De gjordes med Sture Bergwall våren 1993, då Säter kontaktat polisen och berättat om hans morderkännanden. Förhören rör således hans första erkännande, dvs det påstådda mordet på den försvunne pojken Johan Asplund 1980. Även mordet på Thomas Blomgren i Växjö 1964 nämns. Bergwall pratar dock väldigt lite om Blomgrenmordet i dessa första förhör.

Seppo Penttinen håller i alla förhör med Bergwall utom det allra första.

Förhören från våren 1993 publiceras som ett extramaterial för dig som läst boken Mannen som slutade ljuga, och då naturligtvis särskilt kapitel 18, som heter just "De första åtta förhören".