Det genomfalska drevet mot Håkan Juholt

den . Publicerad i Artiklar

Läs min artikel i Aftonbladet (2011-10-14) om det märkligaste och falskaste mediedrevet Sverige någon sett: Drevet mot Håkan Juholt:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13780279.ab

Använder du Facebook? Passa på att gilla min sida.

Här är några intressanta länkar för dig som vill studera hur kuppen mot Håkan Juholt gått till:

Riksdagens regler för lägenhetshyra, helt utan regler om det Håkan Juholt gjort:
http://www.riksdagen.se/upload/Dokument/forvaltningen/rfs2005_9.pdf

Internet Archives sparade version av riksdagens hemsida från juni, där textsnutten om hur den regel Håkan Juholt sägs ha brutit mot inte finns med:
http://web.archive.org/web/20110611005407/http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

Riksdagens hemsida så som den sett ut sedan i måndags (den 10 oktober 2001) då det nya stycket "Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan" smugits in.
http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

Bloggaren Erik Bergs artikel "Fuskdrevet":
http://approximationer.blogspot.com/2011/10/dar-drevet-gar.html

Bloggen Röda berget som lagt upp skärmdumpar som visar hur hemsidan ändrats mitt under brinnande drev:
http://rodaberget.wordpress.com/2011/10/12/riksdagskansliet-forsoker-radda-sitt-rykte-andrar-hemsidan-i-smyg/

Add a comment

Samhällets fiende

den . Publicerad i Artiklar

När Julian Assange och Wikileaks seglade upp som vänsterns nya hopp blev jag förtjust. Det är - pinsamt nog får jag säga -först nu jag satt mig in in Julian Assanges egen historia och de tankar om världen och människorna som faktiskt är grunden för hans skapelse Wikileaks. Denna nya informationen tvingar mig att ompröva min tidigare så positiva bild och ta avstånd från Wikileaks.

Läs artikeln som är publicerad på Aftonbladets kultursida 2011-09-24.

Add a comment

Skatterevolten som kom av sig

den . Publicerad i Artiklar

Det svenska högskattesamhället baktalades i decennier av nyliberalerna. Respektabla tidningar försökte till och med öppet starta en skatterevolt av den typ Grekland och Italien lider av. De senaste finanskriserna har dock visat att det är lågskatteländerna som är mest sårbara. Höga skatter visar sig vara en förutsättning för att ett land ska fungera. Håller till och med högern på att inse detta?

Om detta skriver jag i Aftonbladet  2011-08-25. Läs artikeln här:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13521484.ab

Add a comment

Slaget om demokratin i Storbritannien

den . Publicerad i Artiklar

Avlyssningsskandalen som stängde den brittiska tabloiden News of the world handlar egentligen inte främst om pressetik, utan är del i ett slag om demokratin i Storbritannien. Också Sverige lider av en mycket stark massmediekoncentration, och därför har vi något att lära av det som nu pågår i England.

Om detta har jag skrivit i Aftonbladet 2011-07-26. Läs artikeln här:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13379075.ab

Add a comment

Skyll inte på lata greker

den . Publicerad i Artiklar

Dan Josefsson om den ekonomiska krisen: EMU är ett livsfarligt projekt

EMU-samarbetet tycks vara på väg mot kollaps. Våra svenska EMU-vänner vill dock hellre diskutera lata greker. Krisen sägs bero på att arbetare och pensionärer inkasserar enorma förmåner. Men när våra tidningar vill fördjupa storyn om de där fantastiska förmånerna börjar storyn halta. Landet är ett av Europas fattigaste, och när faktarutorna listar ”förmåner” i form av några hundralappar i månaden till pensionärer och barnfamiljer känns indignationen krystad.

I utländsk press har det sedan i februari lagts fram en rad starka argument för att det är EMU-projektet som sådant som är problemet, snarare än enskilda länders moral.

Add a comment

Sjuka klyftor

den . Publicerad i Artiklar

Jämlikhetsanden omslagEkonomisk ojämlikhet skapar medicinska och sociala problem – för alla. Detta visas i nya boken The Spirit Level som nu kommer ut på svenska med titeln Jämlikhetsanden. Det innebär att årets intressantaste bok sannolikt redan är här. Den har potential att slamdunka tillbaka jämlikheten på den globala politiska dagordningen, skriver Dan Josefsson. (En artikel från Aftonbladets kultursida 2010-01-27)

Add a comment

Arena - helt utan rörelse

den . Publicerad i Artiklar

Dan Josefsson och Daniel Suhonen om socialdemokratins intellektuella. En artikel från Aftonbladets kultursida 2010-01-12.

Vad händer med en rörelse när dess intellektuella vägrar peka ut möjliga vägar framåt?
När Kajsa Ekis Ekman i somras skrev om tidskriften Arena (Vänsterns Arena går åt höger, Dagens Nyheter 11 juli) startade hon en debatt som fortfarande pågår (se Arena nr 4, 5, 6:2009). Hon rörde nämligen vid något mycket djupare än sitt eget magonda. Arena är ju inte bara en röst i mängden. Arena är den plats där socialdemokratins intellektuella utvecklar sin verklighetsbild och sina politiska prioriteringar. Redaktionen är nära lierad med den socialdemokratiska partiledningen och man påverkar tydligt rörelsens idédebatt. Genom att kritiskt granska Arena hittar man några viktiga förklaringar till vänsterns kris.

Vad är det då för fel på Arena? Ekis Ekman ger en viktig pusselbit när hon påpekar redaktörernas vana att bakvägen plantera högerståndpunkter genom att föra en metadebatt, där den egna hållningen alltid sägs vara marginaliserad av ”vänstern” och just därför inte behöver stödjas av argument.

Add a comment

Den stora myten om journalisten

den . Publicerad i Artiklar

Mediernas roll i samhället bygger på en gigantisk bluff. Det hävdar forskaren och författaren Bengt Nerman, som i 30 år bedrivit massmediekritisk forskning. Bengt Nermans senaste bok heter Den offentliga lögnen och är en lågmäld, men ändå våldsam, uppgörelse med medieindustrins självbedrägerier: "Objektivitet" finns inte i medierna. Massmedier förmedlar inte sanningar, utan är dramafabriker. "Nyheter" är i verkligheten ett slags teaterföreställningar. Och massmediernas ideologi är livsfarlig.

Reportaget publicerades ursprungligen i ETC nr 1-2/1998.

Add a comment

DN:s rädsla för folkmakt

den . Publicerad i Artiklar

Att eliten är livrädd för verklig demokrati är inget nytt, men inte på länge har det varit så tydligt i som på dagens debattsidor. Kampanjledare för denna nya attack mot folkets rätt att bestämma över sina liv är Dagens Nyheter och chefredaktören för dess ledarsida, Hans Bergström.
I den här artikeln påminner Dan Josefsson om var Hans Bergström hämtat sina idéer.

Add a comment

Anders Borg trixar med siffrorna

den . Publicerad i Artiklar

När Anders Borg gästade Ekots lördagsintervju (14 mars) fick han frågan om regeringen planerar några offentliga satsningar för att rädda de jobb som analytikerna nu ser försvinna med en hastighet som ”saknar motstycke i ett historiskt perspektiv” (SvD 19 mars). Nej, svarade Borg, vi har inte råd. Varje räddat jobb skulle nämligen kosta samhället mellan 2 och 4 miljoner kronor om året. Inför den uppgiften var vi nog några stycken som hajade till. Men Anders Borg ljög.

Add a comment

Människans dubbla natur

den . Publicerad i Artiklar

Transhumanism är tron på att människan med hjälp av biologiska och teknologiska förbättringar ska spränga sina fysiska och mentala begränsningar och övergå i ett mer gränslöst posthumant tillstånd. En variant är idén att maskinerna kommer att bli smartare än vi och utvecklar ett eget medvetande. Dessa visioner är temat för senaste Ord & bild (nummer 5:2008).

Add a comment

"Debatt" ska inte bygga på verbalt underhållningsvåld

den . Publicerad i Artiklar

Dan Josefsson om haverierna i "Debatt" och behovet av en ny programledartyp

Att döma av Lena Lauréns förvånade svar på kritiken mot SVT:s Debatt (Aftonbladet 5 februari) har ingen tidigare klagat på programmet. Jag vill påminna om att det inte är sant. Diskussionen om hur SVT sköter sitt stora debattprogram har i själva verket pågått i åratal och konstigt vore det annars. Det hårt skruvade programformatet har lett till upprepade journalistiska haverier som skadat respekten för SVT. Låt mig ge två exempel.

Add a comment

Så sattes vår framtid på spel

den . Publicerad i Artiklar

Rallyföraren Kenny Bräck i reklamfilm för PPM år 2000I finanskrisens spår inser vi världen över att våra spar- och pensionspengar utnyttjats i ett vansinnigt pyramidspel. Hur kunde vi lockas till det? Det är lämpligt nog den aktuella frågan företagsekonomen Dick Forslund besvarar i den nya doktorsavhandlingen Hit med pengarna! Svaret lyder: Tack vare en propaganda så omfattande att den lurat skjortan av de allra flesta.

Add a comment

Ohly eller Orwell?

den . Publicerad i Artiklar

Efter att en nästan helt enig borgerlig regering röstade igenom FRA-lagen står liberala debattörer inför ett dilemma. Hur ska de kunna hindra folk från att dra slutsatsen att den som inte uppskattar massavlyssning faktiskt bör rösta på vänsterpartiet?
En artikel från Aftonbladets kultursida 2008-07-04.
DAN JOSEFSSON om ett borgerligt dilemma efter FRA-omröstningen

Add a comment

SMS-lån under kronofogdens beskydd

den . Publicerad i Artiklar

I Sverige är det en lysande affär att ge sms-lån till människor som inte kan betala tillbaka sina skulder. Hur är detta möjligt? Dan josefsson gick till botten med problemet och hittade en bransch som lever högt på att utnyttja kronofogdemyndigheten till något den aldrig var avsedd för.
Det här reportaget publicerades i tidskriften Faktum i november 2008.

Add a comment

Välkommen tillbaka, Keynes

den . Publicerad i Artiklar

John Maynard Keynes (1883–1946)

Den globala krisen har gjort att ekonomen John Maynard Keynes idéer återuppstått. Den borgerliga regeringen tas på sängen av att till och med Assar Lindbeck nu förespråkar stimulanspolitik. Något sådant vill man av ideologiska skäl inte vara med om.
Mer förvånande är dock att inte heller socialdemokraterna hänger med i svängarna.
Dan Josefsson ger en lägesrapport från Keynes återuppståndelse.
Publicerad på Aftonbladets kultursida 2009-01-26.

Add a comment