Här finner du alla texter som skrivits särskilt för webbsidan. Artiklar som publicerats i andra medier innan de hamnade på webben finns samlade i artikelarkivet.

Min granskning tvingar Lambertz att erkänna fel om Zampo

den . Publicerad i Blogg

I dagens Aftonbladet gör jag en stor granskning av liksökhunden Zampo. När Ekots Bo-Göran Bodin konfronterade Göran Lambertz med delar av min reseach tvingades Lambertz erkänna att det han i sin bok framhåller som ett bärande bevis mot Sture Bergwall inte håller.

Läs nyhetsartikeln, min stora granskning "Sanningen om Zampo" och Oisín Cantwells kommentar.

Lyssna också på en bit ur Bo-Göran Bodins intervju med Göran Lambertz. En längre version av intervjun sänds i Studio Ett i eftermiddag.

Add a comment

Boken på danska, tyska och engelska

den . Publicerad i Blogg

Mannen som slutade ljuga ges ut i Danmark, Tyskland och England. Danska översättningen publiceras av förlaget Don Max. I Tyskland ges boken ut av Random House/BTB och i England av Granta/Portobello. Engelska utgåvan, som har titeln "The Strange Case of Thomas Quick - The Swedish Serial Killer and the Psychoanalyst Who Created Him", släpps i september 2015 och de övriga våren 2016.

Add a comment

Föreläsningar om Quickskandalen

den . Publicerad i Blogg

Våren 2015 är jag bland annat ute och föreläser om Quickskandalen. Jag berättar om arbetet med boken, visar häpnadsväckande utdrag ur polisens vallningsfilmer och förklarar hur det gick till när en närmast blind tro på psykologisk expertis ledde till Sveriges kanske största rättsskandal någonsin. Föreläsningen handlar således om hur en sammansvetsad grupp av annars förnuftiga människor kan göra sig immun mot kritik utifrån och börja fungera som en sekt. Förfrågningar om föreläsningar görs via mejl: info@josefsson.net

Add a comment

Johan Hansson-priset 2014

den . Publicerad i Blogg

Idag fick jag 2014 års Johan Hansson-pris för boken Mannen som slutade ljuga. Prissumman är 250 000 kr vilket gör detta till ett av Sveriges största litterära pris. Juryns motivering: "För en grundlig granskning, presenterad med dramaturgisk kraft, av makten hos slutna tankekollektiv ovilliga att utsätta sig för utomstående prövning, och de risker denna makt kan medföra för den svenska rättsapparaten."

Add a comment

Mannen som slutade ljuga är släppt

den . Publicerad i Blogg

Mannen som slutade ljugaMin nya bok "Mannen som slutade ljuga - Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick" släpptes måndagen den 21 oktober. DN skriver om boken

Samma dag annonserades det att den blivit nominerad till 2013 års Augustpris i fackboksklassen.

Den här boken är det bästa jag någonsin gjort som journalist. Faktum är att jag troligen aldrig kommer att få chansen att göra något så bra igen. Inuti den vid det här laget ganska kända Quick-historien gömde sig en helt okänd berättelse som är fullständigt fascinerande. Den här berättelsen har allt. Och den är dessutom sann.

Den att beställa på Adlibris och Bokus - och naturligtvis finns den i bokhandeln.

 

Add a comment

Årets viktigaste debattartikel

den . Publicerad i Blogg

Årets viktigaste debattartikel är här. Tio ledamöter av Kungliga vetenskapsakademin skriver att "möjligheten att driva skolverksamhet i vinstdrivande syfte måste elimineras". De skriver inte "kanske", "eventuellt", eller att det "möjligen" finns "riskera". De skriver att vinstuttagen i skolan "bör elimineras". Varför? Därför att all forskning visar att vinsterna dödar vår svenska skola. Skolresultaten rasar och segregationen exploderar. Varför sker detta? Jo:

"Det svenska skolsystemet är i ett avseende närmast unikt och extremt i ett internationellt perspektiv. Med undantag för ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag."

Nyligen hölls ett symposium med internationella forskare om svenska skolan:

"En engelsk forskare betecknade under symposiet det svenska systemet som 'till höger om högern' och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margret Thatchers tid som premiärminister."

Det som pågår är en katastrof. Läs artikeln och stöd sedan kampanjen http://samhallsvinst.se/ som kommit fram till att 90 procent av svenska folket vill se begränsningar av av vinstuttagen i vård, skola och omsorg.
Tro mig: Om vi inte tillsammans lyckas få den socialdemokratiska ledningen att vakna ur sin djupa sömn mitt i detta vårt värre-än-Thatcher-land så blir vinsterna i välfärden inte ens en valfråga 2014.

Add a comment

En lägesrapport 2013

den . Publicerad i Blogg

Som en och annan trogen besökare noterat har det varit synnerligen glest mellan uppdateringarna rätt länge nu. Förklaringen är att jag under nästan hela 2012 arbetet hårt med en ny bok som kommer att släppas i september 2013. Jag kan inte berätta mer om projektet än, men jag vågar lova att det är mycket spännande. Återkommer med mer info så snart jag får berätta något.
/Dan

Add a comment

Se mina dokumentärer med mig!

den . Publicerad i Blogg

Nu på fredag (15/6) kl 10-12.45 visar jag mina två dokumentärer Vem vill bli pensionär och Novemberrevolutionen i Kulturhuset i Stockholm. Efter filmerna blir det 45 min för frågor och samtal. Evenemanget är del i firandet av ABF:s hundraårsjubileum. Filmvisningen sker i Klarabiografen i Kulturhuset. Hoppas vi ses på fredag!

Läs mer här: Dan Josefsson x 2

Add a comment

TV-intervju om min nya bok

den . Publicerad i Blogg

Den mörka hemligheten (omslag)Nu finns Birger Schlaugs halvtimmesintervju med mig om boken Den mörka hemligheten upplagd på nätet.
I boken förklarar jag tillsammans med psykologen och psykotrapeuten Egil Linge vad som sker när en människa behandlas kärlekslös som liten eller under uppväxten. Boken bygger dels på modern anknytnings- och traumaforskning, dels på en lång rad autentiska berättelser om människor som fått hjälp hos Egil.

Vi har skrivit boken för alla er vars föräldrar inte riktigt klarade av att ge den trygghet som alla barn behöver få som små. Kanske var någon av föräldrarna missbrukare, kanske förekom självmord eller självmordshot, kanske var någon psykiskt sjuk, våldsam, eller fysiskt eller känslomässigt frånvarande. Kanske hände det skrämmande saker senare under uppväxten. Oavsett vilket så blir resultatet lätt att vuxenlivet starkt färgas av de svåra upplevelserna av rädsla och vanmakt. I boken förklarar vi både varför och på vilket sätt detta sker, och vad man kan göra om de känslomässiga skadorna hindrar en från att leva det liv man önskar sig.
Vi riktar oss också till alla som bättre vill förstå en partner, en vän eller en arbetskamrat som har mörka hemligheter i sin barndom.
Slutligen skriver vi för alla som läst någon av de många barndomsskildringar som nu dyker upp i bokform. Den mörka hemligheten är rena guldgruvan för dig som djupare vill förstå det som Felicia Feldt, Leif GW Persson, Patrik Sjöberg och många andra berättar om sin uppväxt.
Här är intervjun:

http://urplay.se/167413

 

Add a comment

En lägesrapport

den . Publicerad i Blogg

Hösten 2011 och våren 2012 håller jag tre olika föreläsningar:
1) Ojämlikhetens påverkan på hälsan och ojämlikhetens historia i Sverige
2) Människans relationella natur och vad forskningen på det området bör betyder för politikens utformning
3) Kärlekens roll i barn och vuxnas liv och dess betydelse för konsten att vara människa

Under hösten har uppföljaren till min Egil Linges bok "Hemligheten - Från ögonkast till varaktig relation" kommit ut. Första boken är pågående succé som sålt över 40 000 ex inbunden. Uppföljaren heter "Den mörka hemligheten" och handlar om hur olika typer av trauman i barndomen och under uppväxten kan hindra oss från att som vuxna leva det liv vi vill leva. Vi presenterar nya rön från modern traumaforskning och förklarar hur trauman påverkar både relationer och andra delar av livet.

Om du använder Facebook så klicka gärna på gilla-knappen överst till höger. Då kan jag tipsa om nya artiklar och annat som händer.

Anmäl dig också gärna till mitt nyhetsbrev (se vänsterspalten). Det har nu över 1500 prenumeranter och jag hör av mig när jag lagt till större artiklar, ska ut och föreläsa eller när andra intressanta saker är på gång. Vi hörs!
Dan

Add a comment

Jan Guillou var inte alls agent åt sovjet

den . Publicerad i Blogg

Idag (måndag 29 mars) har jag en större artikel på Aftonbladets kultursida där jag visar att Expressens "scoop" om att Guillou skulle ha varit KGB-agent bygger på selektiv läsning av Säpos dokument. Om man läser alla dokumenten, som jag gjort, framkommer att Jan Guillou inte alls varit agent för KGB. Intressant nog håller reportern som ligger bakom Expressens "scoop" med om detta! Läs artikel här:

Dan Josefsson gräver i fallet Guillou – och hittar gammal skåpmat

 

Add a comment

Författaren till Jämlikhetsanden (The Spirit Level) kommer till Stockholm i helgen!

den . Publicerad i Blogg

I dagarna kom Jämlikhetsanden (engelsk originaltitel The Spirit Level) ut på svenska och jag är rätt säker på att det är 2010 års viktigaste bok trots att det bara hunnit bli februari.
Om du är i Stockholm på fredag och lördag har du två chanser att träffa en av bokens författare, epidemiologen Richard Wilkinson.

  • fredag (5/2) kl 17-17.30 samtalar jag en stund med honom på Söderbokhandeln (Götgatan 37, nära Medborgarplatsen). Fri entré.
  • lördag (6/2) medverkar Richard Wilkinson i ett stort seminarium i ABF-huset kl 13-16. Wilkinson börjar med att föreläsa i en och en halv timme och sedan blir det paneldiskussion. Förutom jag sälv medverkar Lena Sommestad (historiker och tidigare s-politiker), Walter Korpi (professor i socialpolitik) och Irene Wennemo (arbetsmarknadspolitisk chef LO och FD i sociologi). Samtalsledare är Carl Tham. Entré 50 kronor, läs mer på ABF:s hemsida.
Läsa mer om den makalöst intressanta boken Jämlikhetsanden i min artikel Sjuka klyftor från Aftonbladets kultursida i förra veckan. Add a comment

3 x Josefsson i Kunskapskanalen!

den . Publicerad i Blogg

Nu har du chansen att se alla mina tre dokumentärer i teve igen. Det är SVT:s Kunskapskanalen som sänder dem under tre onsdagar, komplett med en nyinspelad introduktion av undetrecknad. Rubriken för denna miniserie är "3 x Josefsson" och först ut nu på onsdag (13 januari) är Vem vill bli pensionär från 2003. Start kl 21.00.

I dessa tider då den så kallade bromsen slagit till och pensionerna kommer att sänkas minst två år i rad är den här dokumentären mer aktuell än någonsin. Många såg det som en bedrift att jag kunde göra något så synbarligen tråkigt som pensionsfrågan till en rafflande thriller. Att jag lyckades med det är mycket tack vare den hjälp jag fick med animationer från Tarik Saleh och Martin Hultman, samma duo som i höstas kom med den animerade långfilmen Metropia. En annan faktor är att vårt nya pensionssystem faktiskt är fullständigt vansinnigt.

Vem vill bli pensionär fick ett mycket gott mottagande. Det sändes några gånger extra på allmän begäran, belönades med Ikarospriset och hyllades av tevetkritiker. Här är att par exempel:

"[E]tt teveprogram som kommer att bli klassiskt i genren" (Leif Furhammar i Dagens Nyheter)

"Det är stor journalistisk pedagogik, och första gången som den totala tragiken i vårt nya pensionssystem lyfts fram i sin helhet i tv." (...) Det är fantastisk tv. (Arne Höök i Aftonbladet)

Läs mer om Vem vill bli pensionär och mina andra dokumentärer här.

Alltså:

Vem vill bli pensionär (2003)
Onsdag 13 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen (Repris lördag 6/2 vid midnatt kl 24.00 dvs natten mot söndag)

De övriga filmerna som visas i serien är:

Novemberrevolutionen (2004)
Onsdag 20 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen

Vänsterspöket (2006)
Onsdag 27 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen (Repris natten 31/1 kl 18.00)

 


Add a comment

Tips: Krugman om nationalekonomernas fiasko

den . Publicerad i Blogg

Den amerikanske ekonomen Paul Krugman skriver i senaste numret av New York Times Magazin en lång och mycket intressant essä om varför de flesta nationalekonomer helt misslyckades med att förutse den globala ekonomiska kris som vi nu befinner oss i. Krugmans slutsats är att den neoklassiska skolans tro på stabila marknader och rationella val gjort en hel ekonomkår blind för vad som händer i den verkliga världen, där marknaden är notoriskt instabil och styrd av flockmentalitet snarare än av rationella val. Läs och begrunda: "How Did Economists Get It So Wrong?" av Paul Krugman. Add a comment

Ridå för Thatcher i England (men inte i Sverige)

den . Publicerad i Blogg

Journalisten Gideon Rachman ger i artikeln "The end of the Thatcher era" i Financial Times en intressant bild av hur England nu överger nyliberalismen precis lagom till 30-årsjubileet av Margaret Thatchers första valseger i maj 1979. Tragiskt nog tycker den svenska regeringen fortfarande att det är en bra idé att sänka skatter, attackera facket, avreglera, privatisera och låta arbetslösheten explodera. En så otidsenlig och dokumenterat värdelös politik kommer att stå oss alla väldigt, väldigt dyrt. Det som nu krävs är naturligtvis att vänstern i England och Sverige fyller tomrummet efter nyliberalismen med ny stark vision av det jämlika och trygga samhälle som självklart går att förverkliga och som de flesta människor faktiskt vill leva i.
Gideon Rachman arbetade i 15 år för The Economist och är numera kommentator på Financial Times.

Add a comment