Den här filmen handlar om Sveriges okända statskupp. Den genomfördes den 21 november 1985 av en liten grupp sammansvurna och förändrade i grunden den ekonomiska politiken i Sverige.
Trots detta är kuppen nästan helt okänd av svenska folket, något jag hoppas att min film i någon mån ska avhjälpa.
Programmet är liksom min tidigare dokumentär ”Vem vill bli pensionär” producerad tillsammans med Atmo för Sveriges Television.
Och precis som förra gången använder jag animationer för att den makroekonomiska djungel där Novemberrevolutionen utspelas ska bli begriplig för alla tittare.
PRESSRELEASE:
Novemberrevolutionen
- den okända statskuppen
Minns ni den gigantiska pengarullningen i slutet av 1980 och början av 1990-talet? Medan utlandet såg på sjönk Sverige ner i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ekonomer och politiker hävdade att det var svenskarnas eget fel, vi hade levt över våra tillgångar. Men det fanns en annan förklaring.
I november 1985 genomförde några få sammansvurna en reform som fick katastrofala följder för Sverige. Allt skedde i största hemlighet och utan onödig inblandning från riksdag och regering. Effekten blev så dramatisk att det i efterhand har liknats vid en kupp.
I Novemberrevolutionen berättar Dan Josefsson historien om det kanske största ekonomisk/politiska misstag som har begåtts i Sverige: avregleringen av kreditmarknaden.
Det blåste nyliberala vindar
Bakgrunden kan sökas i 1980-talet hos amerikanske ekonomiprofessorn Milton Friedman och hans nyliberala idéer som spreds över världen. Friedmans budskap var att marknaden klarar sig bäst själv. Därför måste den befrias med hjälp av privatiseringar, sänkta skatter och avregleringar. Frontfigurer för idéerna var Ronald Reagan i USA och Margaret Thatcher i Storbritannien.
Även i Sverige fanns ett antal ekonomer och politiker som blev starkt påverkade av Friedman. Men här var det svårt att få gehör för nyliberala idéer. Regleringar och statliga åtgärder för att hålla arbetslösheten nere var närmast en dogm. Därför var det i största hemlighet som Riksbankschefen Bengt Dennis, finansminister Kjell Olof Feldt och dennes närmaste man Erik Åsbrink bestämde sig för att agera.
Köpfesten som urartade
På hösten 1985 inträffade den revolution som till en början hade det oskyldigt byråkratiska namnet kreditavregleringen, men som i själva verket var den krutdurk som satte igång bankernas miljardrullning med Sveriges ekonomi. Bankerna fick plötsligt låna ut hur mycket pengar de ville. De vräkte ut pengar över svenska folket, som glatt köpte hus, bilar och dyra kapitalvaror.
I början såg det ut som tidernas fest med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet. Tusentals företag gick i konkurs. Mängder av svenskar tappade fotfästet. Baksmällan varade i nästan tio år.
Inflation framför arbetslöshet
- Sverige gick in i väggen på grund av kreditavregleringen, säger f d statsministern Ingvar Carlsson, som själv hävdar att den misslyckade avregleringen och dess effekter blev en avgörande orsak till att socialdemokraterna tvingades byta ekonomisk strategi och prioritera kampen mot inflationen före kampen mot arbetslösheten.
Hur gick Novemberrevolutionen till? Vad visste egentligen regeringen? Varför var det ingen som bromsade innan det var för sent? Vem bär ansvaret?
Det är frågor som Dan Josefsson söker svaret på i Novemberrevolutionen. Medverkar gör flera av de centrala aktörerna, bland andra Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Bengt Dennis och Erik Åsbrink.
Dan Josefsson gjorde i våras det uppmärksammade programmet Vem vill bli pensionär? för SVT:s Dokument inifrån.
Dokument inifrån: Novemberrevolutionen
SVT2 ons 17 nov kl 20.00
SVT2 lör 20 nov kl 13.00 (r)
SVT2 sön 21 nov kl 22.15 (r)
Medverkande
Milton Friedman (Nationalekonom), John Frazer (Parlamentsledamot 1981), Danne Nordling (SAF-informatör 1981), Kjell-Olof Feldt (f.d finansminister), Anders Sahlén (f.d tjänsteman i Riksbanken), Bengt Dennis (f.d riksbankschef), Lars Wohlin (f.d riksbankschef), Leif Karlsson (f.d tjänsteman i socialdepartementet), Ingvar Carlsson (f.d statsminister), Michael Sohlman (f.d planeringschef i finansdepartementet), Erik Åsbrink (f.d ordf i Riksbanksfullmäktige).
Produktionsuppgifter
Producent: Dan Josefsson
Redigering: Kersti Grunditz
Foto: Mårten Nilsson
Animationsledning: Tarik Saleh
Animatörer: Alinée Candan, Therese Elfström, Isak Gjertsen
Uppläsare: Ulf Friberg
Researchassistent: Malin Ekerstedt
Assistent: Elin Svegsjö
Stillbilder: SVT Bild, Pressens Bild, Nils Pahlbäck
Tack till: Erik Gandini, Tarik Saleh, Hannes Råstam, Björn Elmbrant, Torsten Svensson, Bengt Lorenzon (SVT-arkivet)
Här är ett axplock av reaktioner Novemberrevolutionen fick från medier och tittare. Många brev är kortade.
"Josefsson gjorde ekonomin begriplig".
"Tänk att siffror och eknomi kan vara så spännande. SVT:s "Dokument inifrån" i ondags kväll handlade om den svenska avregleringen på valutamarknaden,. Visst är det så att man gäspar en lång stund. Åtminstone i förväg. För sedan blev det aldrig tillfälle, eftersom Dan Josefsson lyckades fånga min fullkomliga uppmärksamhet när han bit för bit avslöjade turerna kring den så kallade novemberrevolutionen 1985. (...)
Själv satt jag med uppspärrade ögon och njöt av att plötsligt begripa ett ekonomiskt resonemang.
Hallandsposten
”Dokument inifrån: Novemberrevolutionen, SVT2:
När Dan Josefsson borrar ner sig i räntor, arbetslöshet och hysterisk utlåning blir det spännande tv, ja för att inte säga lysande. Alla är berörda när systemet Sverige pajar ihop. I början av 1990-talet tvingades mamma och pappa sälja villan. Vuxna människor gick utan jobb. Hur det gick till förklarar Dan Josefsson och redaktionen bakom honom både tydligt och underhållande. Dessutom blir det extraplus för den Monty Phytoninspirerade animationen som fungerar utmärkt ihop med Bengt Dennis.”
Nerikes Allehanda
Marknadens största fadäser
Novemberrevolutionen – Dan Josefssons dokumentär om avregleringen av den svenska kreditmarknaden och det som la grunden för den svenska krisen på 90-talet – visar två saker:
* Marknaden har inte alltid rätt.
* Det är alltid de svagaste i samhället som får städa. (...)
En sak är säker: det var den ekonomiska nyliberalismen som bäddade för den svenska krisen. Och effekten förvärrades när de nya idéerna infördes bakvägen och i fel ordning. Den ekonomiska krisen blev den så kallade marknadens första av alla stora fadäser i Sverige. De skyldiga vill helst inte veta av händelsen och de drabbade är det ingen som frågar.
Västerbottens Folkblad
Champagnegalopp
Det är svårt att dramatisera ekonomisk politik, men journalisten Dan Josefsson gör det i Novemberrevolutionen. Fult som fasen. Men kul och pedagogiskt, ett läggspel med kostymerade gubbs och glada yuppies i kontrast till tröströkande, grådaskiga 80-talssvenskar.
Mest handlar det om trojkan riksbankschef Bengt Dennis, finansminister Kjell-Olof Feldt och hans sidekick Erik Åsbrink som låg bakom avregleringen av kreditmarknaden i Sverige i november 1985, som via det nyliberala champagnebubblets yra ändade i superkrisen 1992.
I dag är en kvarts miljon svenskar arbetslösa och herrarna skyller ifrån sig. Ingvar Carlsson ser fräschast ut och strör salt i såren.
NINA LEKANDER, Expressen
Dan Josefssons dokumentär "Novemberrevolutionen" blev en nyttig historielektion för dem som glömt eller förträngt följderna av avregleringen av kreditmarknaden på 80-talet.
Kjell-Olof Feldt, Erik Åsbrink, Bengt Dennis och Ingvar Carlsson bollade ansvaret mellan sig men konfronterades skickligt med fakta och motståndarens argument.
Förutom en enerverande berättarröst var detta ett mycket ambitiöst och tufft redigerat tidsdokument som tål att visas igen och igen.
Expressen
Dan Josefsson kan fånga tittaren
Ingen berättar som Dan Josefsson. hans sammanbitet heta skånska röst sätter eld på intervjuer och bilder, för det han skildrar är dynamit: de politiska uppgörelserna som vi annars bara sett styckevis och delat i nyhetsprogrammen.
Aftonbladet
Tack för det viktigaste TV-programmet på 10 år!
Det borde heta "Novemberkuppen"
/Lars
Välbehövligt för förlorarna ...
Tack Dan & Co för ett utmärkt program!! Pedagogiskt och bra, alldeles för sällsynt i det knepiga ämnet ekonomi. (Betydligt mycket bättre undersökande journalistik, än din namne Jannes rubrikjägar-stil!) Håller med Staffan Olsson m fl som ville nominera detta till årets bästa samhällsprogram!
Jag uppskattade reportaget allra mest för att det lättade lite på en gammal skuldbörda. Jag tillhör nämligen dem som blev uppsagda i början på 90-talet. Nyfött barn, reumatism och konkurrens med andra arbetslösa blev en hård nöt att knäcka. Ja, ni har säkert hört liknande förr; de flesta känner någon som drabbades. För oss som blev förlorare och har tryckts ned av ²man kan det man vill² o.d., är det en lättnad att höra en vettig förklaring.
Anneli
Hej Dan!
Jag såg din dokumentärfilm om systemskiftet och blev skitimponerad. Tänk att kunna göra något så komplext och svårt så tydligt och spännande. Och dessutom var det roligt gjort. Den där gossen som på slutet bekräftade att det fanns en Plan och att inga av avregleringens djupaste konsekvenser var politiskt möjliga för socialdemokratin var så tydlig - och Åsbrink, Dennis, Carlsson och Feldt så öppet luddiga. Djupt imponerande arbete.
/Gunnar
Hej!
Råkade zappa in ditt program om kreditavregleringen igår. Tycker det var ett väldigt bra program, skönt med den där nästan överdrivna pedagogiken. Det är så bra med lite nutidshistoria som förklarar komplicerade händelser på ett enkelt sätt. Jag som är född -80 har ganska vaga kunskaper och upplevelser av krisen i början av nittotalet och (fram till igår) ingen koll på vad som utlöste den. Nu har jag fått en av pusselbitarna och det antar jag var en av dina poänger med programmet. Bra att du inte faller i fällan att utse en person till syndabock, utan visar hur alla inblandade ansvariga bidragit och visar hur komplicerat det är så här i efterhand att utkräva ansvar.
/Eric
Hej Dan!
Allra först vill jag enkelt men dock magnifikt utbringa ett unisont hurra för Novemberrevolutionen. Den inspirerar mig ytterligare till att hänga kvar i alla projekt som man startar (och inte riktigt fullföljer) själv.
Vidare är jag glad för att det finns fler som äntligen tar steget till att använda bilden som uttryckssätt i dokumentärer och TV. Är verkligen trött på radio-tv vid det här laget. Det finns det tillräckligt av redan.
Eftersom jag själv inte är mer än 25 år så är mitt minne av varken avregleringen eller själva krisen i början på 90-talet speciellt tydlig, enda jag egentligen kommer ihåg är min pappa som sa: "Vilken tur att vi låste lånen på 5 år, nu har vi bara 12% ränta".. Det förstod jag inte mycket av vid 12-13 års ålder men senare har jag insett vikten i hans ord...
Extra påtaglig blir Novemberrevolutionen för mig eftersom jag sett äkta monetärism i dess hemskaste form. För ett år sedan mötte jag Chile, ett land som på pappret är en välmående stat med god BNP och tillväxt... Så må vara, men både du och jag vet vad verkligheten berättade. Fattigdom, misär och helt ofattbara arbetssituationer. De rika blir rikare, fattiga fattigare.
Efter att ha sätt din film så kan man dra en parallell mellan Chile och Sverige, båda länderna har utan demokratisk grund påtvingats en ekonomisk politik som aldrig annars skulle blivit genomförd... Sen är tyvärr Chile en helt annan historia.
Nåväl, keep up the good work!
Mvh
Johan
Hejsan Dan!
Såg just din dokumentär om avregleringen och dess effekter. Lysande!
Tur att det finns några journalister kvar som satsar tid, energi och
pengar på avslöjande samhällsreportage. De flesta tidningar och
etermedia tycks ha lagt av och bestämt sig för att ta dagen som den
kommer.
Jaak Saving
MYCKET intressant dokumentär
Mmm, kanske läge att utvärdera hur det politska systemet ser ut. Vill vi ha det så här? Framförallt: Om vi nu VILL ha det så här kan väl folk vara lite konekventa och inte verbalt kämpa emot arbetslöshet ena dagen för att sedan tycka det är bra en annan. Jag HATAR när man politiker och andra försöker villa bort människor med usel retorik. Förr eller senare genomskådas det, och förtroendet, för dem och landet rasar i botten.
Än en gång imponerar Dan Josefsson med ett verkligt "avslöjande" presenterat på ett sätt som gör att man förstår sammanhangen.
Själva får vi som tittare dra ut linjerna och inse att dessa metoder används konsekvent för att driva in oss på ett odemokratiskt sätt i en nyliberal åtrervändsgränd. Kommande stora steg är EU:s nya grundlag som slutgiltigt låser in oss i den nyliberala fällan