Årets viktigaste debattartikel

den . Publicerad i Blogg

Årets viktigaste debattartikel är här. Tio ledamöter av Kungliga vetenskapsakademin skriver att "möjligheten att driva skolverksamhet i vinstdrivande syfte måste elimineras". De skriver inte "kanske", "eventuellt", eller att det "möjligen" finns "riskera". De skriver att vinstuttagen i skolan "bör elimineras". Varför? Därför att all forskning visar att vinsterna dödar vår svenska skola. Skolresultaten rasar och segregationen exploderar. Varför sker detta? Jo:

"Det svenska skolsystemet är i ett avseende närmast unikt och extremt i ett internationellt perspektiv. Med undantag för ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag."

Nyligen hölls ett symposium med internationella forskare om svenska skolan:

"En engelsk forskare betecknade under symposiet det svenska systemet som 'till höger om högern' och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margret Thatchers tid som premiärminister."

Det som pågår är en katastrof. Läs artikeln och stöd sedan kampanjen http://samhallsvinst.se/ som kommit fram till att 90 procent av svenska folket vill se begränsningar av av vinstuttagen i vård, skola och omsorg.
Tro mig: Om vi inte tillsammans lyckas få den socialdemokratiska ledningen att vakna ur sin djupa sömn mitt i detta vårt värre-än-Thatcher-land så blir vinsterna i välfärden inte ens en valfråga 2014.