3 x Josefsson i Kunskapskanalen!

den . Publicerad i Blogg

Nu har du chansen att se alla mina tre dokumentärer i teve igen. Det är SVT:s Kunskapskanalen som sänder dem under tre onsdagar, komplett med en nyinspelad introduktion av undetrecknad. Rubriken för denna miniserie är "3 x Josefsson" och först ut nu på onsdag (13 januari) är Vem vill bli pensionär från 2003. Start kl 21.00.

I dessa tider då den så kallade bromsen slagit till och pensionerna kommer att sänkas minst två år i rad är den här dokumentären mer aktuell än någonsin. Många såg det som en bedrift att jag kunde göra något så synbarligen tråkigt som pensionsfrågan till en rafflande thriller. Att jag lyckades med det är mycket tack vare den hjälp jag fick med animationer från Tarik Saleh och Martin Hultman, samma duo som i höstas kom med den animerade långfilmen Metropia. En annan faktor är att vårt nya pensionssystem faktiskt är fullständigt vansinnigt.

Vem vill bli pensionär fick ett mycket gott mottagande. Det sändes några gånger extra på allmän begäran, belönades med Ikarospriset och hyllades av tevetkritiker. Här är att par exempel:

"[E]tt teveprogram som kommer att bli klassiskt i genren" (Leif Furhammar i Dagens Nyheter)

"Det är stor journalistisk pedagogik, och första gången som den totala tragiken i vårt nya pensionssystem lyfts fram i sin helhet i tv." (...) Det är fantastisk tv. (Arne Höök i Aftonbladet)

Läs mer om Vem vill bli pensionär och mina andra dokumentärer här.

Alltså:

Vem vill bli pensionär (2003)
Onsdag 13 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen (Repris lördag 6/2 vid midnatt kl 24.00 dvs natten mot söndag)

De övriga filmerna som visas i serien är:

Novemberrevolutionen (2004)
Onsdag 20 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen

Vänsterspöket (2006)
Onsdag 27 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen (Repris natten 31/1 kl 18.00)