DN lurade läsarna om kärnkraften

den . Publicerad i Blogg

Att Dagens Nyheter mer och mer liknar ett renodlat regeringsorgan som inte tvekar att lura skjortan av sina läsare för att få dem att tänka som regeringen vill är inget nytt. Men nu är det dags igen, och den här gången är lurendrejeriet mer utstuderat än på länge.

I dagens Aftonbladet går Helle Klein igenom bakgrunden till att DN i fredags (2009-02-13) kunde basunera ut att "S-väljarna går emot Sahlin om kärnkraften". Inne i tidningen påstods sex av tio vilja ha nya reaktorer. Detta påstods ha kommit fram i en undersökning som opinionsinstitutet Synovate gjort på DN:s uppdrag. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, vidarebefordrade DN:s påståenden i ett telegram till resten av mediasverige.

Det visade sig dock snart att opinionsundersökningen gjorts på ett grovt manipulativt sätt.

Frågan som ställdes löd: Är du för eller emot att man bygger nya kärnkrfatsverk i Sverige?. De som svarade "emot" fick dock svara på ytterligare en fråga om huruvida man var för eller emot att gamla kärnkraftverk ersatten med nya.

Inget universitet hade tillåtit en forskare att på det sättet försöka mjölka fram ett positivt svar genom att ställa samma fråga, lätt omformulerad, bara till dem som svarat fel första gången.

Vad DN sedan gjorde var att slå samman antalet jakande svar på första och andra frågan, vilket resulterade i att 62 procent av de tillfrågade tycktes vilja ha ny kärnkraft! När TT senare under dagen granskat undersökningen avslöjade man Dagens Nyheters bluff. I ett nytt telegram kunde TT nu berätta att andelen svenskar som vill bygga ny kärnkraft "minskat betydligt sedan förra året". Man kunde också rapportera att andelen s-väljare som vill bygga nya kärnkraftverk "minskat signifikant", från 46% förra året till 33% idag.

Jämför det med vad DN skrev på sin förstasida i fredags: "S-väljarna går emot Sahlin om kärnkraften".

För dig som bor i Stockholm och som vill ha en mainstreamtidning men har tröttnat på att bli förd bakom ljuset kan jag rekommendera Svenska Dagbladet. Deras nyhetsjournalistik är överlägsen DN:s. Och ledarsidan hoppar man ju gärna över oavsett om man har DN eller Svenskan.

 

 

Dan Josefsson