Skriv ut

Presentation

Posted in Om mig

Jag är journalist skriver artiklar och böcker, och gör teveprogram. Sedan 1992 bor jag i Stockholm och sedan 2007 i närförorten Axelsberg. Jag har en sambo och två barn.
Jag är född 1964 och uppvuxen i Halmstad. Där gick jag i grundskola och så småningom också på gymnasiet och Komvux. Jag var dock inte särskilt studiemotiverad, avbröt några gånger studierna och gick periodvis arbetslös. När jag var 25 utbildade jag mig till undersköterska/mentalskötare och arbetade som det under några år.

Hösten 1992, när jag fyllt 28 år, inledde jag det som skulle bli min journalistbana genom att börja på Stockholms universitets journalistlinje. Det var en treårig linje men våren 1994 hoppade jag av för att under ett knappt år arbeta som vikarierande nyhetsreporter på Rapport. 1995 lämnade jag tv för att ta ett jobb på tidningen ETC, som jag läst och inspirerats av som 17-18-åring. Jag stannade på ETC i fem år och fick där möjlighet att utveckla mitt skrivande. Det blev så småningom en hel del mediekritiska artiklar och annan undersökande journalistik. Exempel på långa reportage från den här tiden är Välkommen till frihetens land (om fängelsesystemet i USA), Konsten att förstöra ett land (Om den nyliberala chockterapin i Ryssland), Välkommen till dramafabriken (om hur en tevereporter ljög ihop ett avslöjande) och Aftonbladets förlorade heder (om ett falskt avslöjande i AB). Du hittar dessa och många andra artiklar från ETC-tiden i artikelarkivet.

Under mina år på ETC pågick internetexplosionen för fullt och jag drog mitt strå till stacken genom att skriva boken Nyckel till din egen hemsida på internet (Norstedts 1999). Den blev succé och sålde i flera upplagor. Idag finns den till gratis nedladdning för nostalgiker.

År 2000 slutade jag på ETC, och fick samtidigt Bonniers Stora Journalistpris för artikeln "Aftonbladets förlorade heder". Jag väckte visst rabalder genom att som första och hittills enda journalist sedan priset instiftades på 1960-talet avböja utmärkelsen och prissumman på 50 000 kronor. Jag motiverade mitt beslut i ett pressmeddelande.

Samma år kom flera av mina mediekritiska artiklar från åren på ETC ut i bokform i antologin "Välkommen till Dramafabriken" som jag också var redaktör för.

Sedan 2000 är jag frilans. Jag har sedan dess skrivit mycket för framför allt Aftonbladets kultusida. Jag var med om att starta SVT:s Mediemagasinet och var också under en säsong dess programledare. Under 1999-2003 var jag även redaktör för fyra utgåvor av Publicistklubbens årsbok.
2003 återvände jag till teve för att göra entimmesdokumentären Vem vill bli pensionär? för SVT:s Dokument inifrån. 2004 gjorde jag dokumentären Novemberrevolutionen (om kreditavregleringen 1985 och dess katastrofala konsekvenser för hela 1990-talet) och 2006 Vänsterspöket (om vänsterpartiet). Du kan läsa mer om dokumentärerna i avdelningen Dokumentärer.

Hösten 2006 till sommaren 2008 var jag halvtidspappaledig. Större delen av min arbetstid gick  åt till att skriva boken "Hemligheten - Från ögonkast till varaktig relation" tillsammans med psykologen Egil Linge. Den kom ut på Natur och Kultur i september 2008 och har våren 2013 sålt i över 50 000 ex i Sverige och även getts ut i övrsättning i Norge, Finland, Danmark, Holland och Frankrike. Hösten 2011 släppte jag och Egil Linge uppföljaren "Den mörka hemligheten". Sedan våren 2012 arbetar jag med ett stort journalistiskt bokprojekt som kommer att vara klart hösten 2013.

/DJ (2013-03-08

Journalistpriser

Ikarospriset (2004)
Delas ut av Public service-klubben sedan 1983. Kriterierna för en Ikarosvinnare är: "Hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter".
Priset gick 2004 till min dokumentär "Vem vill bli pensionär?". Juryns motivering löd:
"Dan Josefsson är varje pensionsbyråkrats våtaste mardröm. Se! Pensionssystemet gick ju att förklara och våra pensioner blev ju rafflande angelägna, rent av livsavgörande."

Det lite större journalistpriset (2001)
Detta vandringspris i form av en guldfärgad gammal Halda delas ut av journalisthögskolan i Sundsvall.

Stora Journalistpriset (2000)
Detta omtalade pris delas varje år ut av Bonniers och innefattar en prissumma på 50 000 kronor. Jag fick priset för artikeln "Aftonbladets förlorade heder", men tackade som förste journalist sedan priset instiftades på 60-talet nej till att ta emot det.

Guldspaden (1999)
Statyetten delas ut av föreningen Grävande Journalister. Jag fick priset för artikeln "Aftonbladets förlorade heder".

 


© Dan Josefsson