Presentation

Publicerad i Om mig

Jag är journalist skriver artiklar och böcker, och gör teveprogram. Sedan 1992 bor jag i Stockholm och har två barn.
Jag är född 1964 och uppvuxen i Halmstad. Hösten 1992, när jag fyllt 28 år, inledde jag det som skulle bli min journalistbana genom att börja på Stockholms universitets journalistlinje. Det var en treårig linje men våren 1994 hoppade jag av för att under ett knappt år arbeta som vikarierande nyhetsreporter på Rapport. 1995 lämnade jag tv för att ta ett jobb på tidningen ETC, som jag läst och inspirerats av som 17-18-åring. Jag stannade där i fem år och fick möjlighet att utveckla mitt skrivande. Det blev så småningom en hel del mediekritiska artiklar och annan undersökande journalistik. Exempel på långa reportage från den här tiden är Välkommen till frihetens land (om fängelsesystemet i USA), Konsten att förstöra ett land (Om den nyliberala chockterapin i Ryssland), Välkommen till dramafabriken (om hur en tevereporter ljög ihop ett avslöjande) och Aftonbladets förlorade heder (om ett falskt avslöjande i AB). Du hittar dessa och många andra artiklar i artikelarkivet.

Under mina år på ETC pågick internetexplosionen för fullt och jag drog mitt strå till stacken genom att skriva boken Nyckel till din egen hemsida på internet (Norstedts 1999). Den blev succé och sålde i flera upplagor. Idag finns den till gratis nedladdning för nostalgiker.

År 2000 slutade jag på ETC, och fick samtidigt Bonniers Stora Journalistpris för artikeln "Aftonbladets förlorade heder". Jag väckte visst rabalder genom att som första och hittills enda journalist sedan priset instiftades på 1960-talet avböja utmärkelsen och prissumman på 50 000 kronor. Jag motiverade mitt beslut i ett pressmeddelande. Samma år kom flera av mina mediekritiska artiklar från åren på ETC ut i bokform i antologin "Välkommen till Dramafabriken" som jag också var redaktör för.

Sedan 2000 är jag frilans. Jag har skrivit mycket för framför allt Aftonbladets kultusida. Jag var med om att starta SVT:s Mediemagasinet och var också under en säsong dess programledare. Under 1999-2003 var jag även redaktör för fyra utgåvor av Publicistklubbens årsbok.
2003 återvände jag till teve för att göra entimmesdokumentären Vem vill bli pensionär? för SVT:s Dokument inifrån. 2004 gjorde jag dokumentären Novemberrevolutionen (om kreditavregleringen 1985 och dess katastrofala konsekvenser) och 2006 Vänsterspöket (om vänsterpartiet). Du kan läsa mer om dokumentärerna i avdelningen Dokumentärer.

Hösten 2006 till sommaren 2008 var jag halvtidspappaledig. Större delen av den arbetstid jag hade gick  åt till att skriva boken "Hemligheten - Från ögonkast till varaktig relation" tillsammans med psykologen Egil Linge. Den gavs ut av Natur och Kultur hösten 2008 och blev en stor succé. Den är även utgiven i Norge, Finland, Danmark, Holland och Frankrike. 

I februari 2012 började jag arbeta med det som skulle bli boken Mannen som slutade ljuga - Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick (Lind & Co okt 2013). Senare under våren startade jag även arbetet med det som skulle bli dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick (SVT/Dokument inifrån nov 2013, samproducerad med Jenny Küttim).

Boken blev mycket omtalad, hyllades av kritikerna, nominerades till Augustpriset och fick flera utmärkelser inklusive Stora journalistpriset, Guldspaden, Kristallen och Johan Hansson-priset. Dokumentären hade ca 1,2 miljoner tittare i SVT.

Under 2015 föreläser jag, och arbetar med uppföljningar till boken och dokumentären.

/DJ (2015-02-25)

Priser och nomineringar

Stora journalistpriset (2014)
I kategori årets avslöjande för boken Mannen som slutade ljuga och SVT-dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick. Tillsammans med Jenny Küttim. Juryna motivering: "För att de med höjd i berättandet och djup i researchen har tagit sig in i samhällets mest slutna rum och gjort ett stort avslöjande större."

Kristallen (2014)
I kategorin årets granskaning för SVT-dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick. Tillsammans med co-producent Jenny Küttim.

Johan Hansson-priset (2014)
Johan Hansson-priset delas ut av Stiftelsen Natur & Kultur till en svensk fackbok som under det senaste året "väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflektion och nya insikter". Prissumman är 250 000 kronor vilket gör det till ett av Sveriges största litterära priser.
Juryns motivering till pristagaren Dan Josefsson lyder: "För en grundlig granskning, presenterad med dramaturgisk kraft, av makten hos slutna tankekollektiv ovilliga att utsätta sig för utomstående prövning, och de risker denna makt kan medföra för den svenska rättsapparaten."
(Läs mer: Pressrelease från NoK)

Årets folkbildare (2014)
Dan Josefsson utsågs våren 2014 till Årets folkbildare 2013 av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han fick priset för sin bok Mannen som slutade ljuga och dokumentärfilmen Kvinnan bakom Thomas Quick (gjord tillsammans med Jenny Küttim). Priset för Årets folkbildare delas ut sedan 1987 och prissumman är i år 25 000 kronor.

Guldspaden (2014)
På Föreningen grävande journalisters grävseminarium 2014 belönades Dan Josefsson med Guldspaden för boken Mannen som slutade ljuga. Motiveringen löd: "För att väldokumenterat och välskrivet ha gett ytterligare belysning och kunskap om en av vår tids största rättsskandaler."

Dagens Nyheters kulturpris (nominerad 2013)
Dan Josefsson nominerades våren 2014 till Dagens Nyheters kulturpris. Motiveringen löd: "Vad hände egentligen på Säter när Thomas Quick gick i terapi och erkände 39 mord? Dan Josefssons gräver fram den fascinerande historien om en psykologisk sekt. En ovanligt upplysande berättelse om det moderna Sverige som dessutom är ruggigt spännande och har litterära kvaliteter."
(Läs mer: DN:s Jan Eklunds intervju om nomineringen)

Augustpriset (nominerad 2013)
Dan Josefsson nominerades till Augustpriset 2013 i fackboksklassen för Mannen som slutade ljuga.
Motiveringen löd: "Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergwall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla."

Ikarospriset (2004)
Delas ut av Public service-klubben sedan 1983. Kriterierna för en Ikarosvinnare är: "Hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter".
Dan Josefsson fick priset 2004 för dokumentären "Vem vill bli pensionär?". Juryns motivering löd:
"Dan Josefsson är varje pensionsbyråkrats våtaste mardröm. Se! Pensionssystemet gick ju att förklara och våra pensioner blev ju rafflande angelägna, rent av livsavgörande."

Det lite större journalistpriset (2001)
Detta vandringspris i form av en guldfärgad gammal Halda delas ut av journalisthögskolan i Sundsvall.

Stora Journalistpriset (2000)
Detta omtalade pris delas varje år ut av Bonniers och innefattar en prissumma på 50 000 kronor. Dan Josefsson fick priset för reportaget "Aftonbladets förlorade heder", men tackade som förste journalist sedan priset instiftades på 60-talet nej till att ta emot det.

Guldspaden (1999)
Statyetten delas ut av föreningen Grävande Journalister. Dan Josefsson fick priset för artikeln "Aftonbladets förlorade heder". Motiveringen löd: "För att efter en systematisk genomgång av rättsligt material och tidningsartiklar samt genom intervjuer avslöjat stora brister i omdöme och källkritik hos Aftonbladets ledning."


© Dan Josefsson