Vänsterspöket (2006)

Publicerad i Dokumentärer

Ur VänsterspöketEn timme lång dokumentär om Vänsterpartiet från 2006. Filmen går till botten med den kommunism som medierna länge påstår präglar partiet, men som vid närmare granskning visar sig vara något helt annat. Sänd i Dokument inifrån.

Ur vänsterspöket. Bild: Martin Hultman

2006 gjorde jag på uppdrag av SVT en entimme lång dokumentär om vänsterpartiet. Filmen heter Vänsterspöket och ingick i en serie program som som SVT:s Dokument inifrån sände om de politiska partierna.
Idén jag hade när jag började göra Vänsterspöket var att reda ut vad det långa bråket som vänsterpartiet ägnat sig åt i åratal egentligen handlar om. Det visade sig vara ganska komplicerat, men jag hoppas att jag lyckas göra åtminstone de viktigaste turerna begripliga. På köpet går jag till botten med den påstådda nykommunismen, som inte alls är vad den ofta tycks vara när medierna talar om saken. Enligt min mening är Vänsterpartiet snarare ett parti som vill återgå till den keynesianska ekonomiska skola som präglat socialdemokraterna fram till det mer nyliberalt färgade 1990-talet.

Jag kunde inte föreställa mig att ett program om vänsterpartiet skulle behöva innehålla animationer av den typ jag använt i mina tidigare program. Men så blev det faktiskt. Filmen producerade jag tillsammans med Atmo.


Produktionsuppgifter

Producent: Dan Josefsson

Produktionsassistent: Svante Tidholm

Fotograf: Ivan Blanco

Redigerare: Niklas Berglund

Animation: Martin Hultman

Ljud animation: Erik Wikström

Animationskonsult: Tarik Saleh

Musikkonsult: PO Tidholm

Ljudmix: Pauli Saastamoinen

Ljussättning: Fred Arne Högberg


Medverkanden (i den ordning de framträder):

Lars Bäckström, Johan Lönnroth, Camilla Sköld Jansson, Kalle Larsson, Pål Brunnström, Ruzica Stanojevic, Anja Karlsson Frank, Gudrun Schyman, Hugo Wretskog, Stig Henriksson, Björn Grip, Sara Danielsson, Ing-Marie Enelund, Erik Lithander, Rune Hjälm, Emil Berg, Jonas Sjöstedt, Stefan Björling, Lars Ohly.


Dokumentärens sändningstider

SVT2 Söndag 23 apr 2006 kl 20.00
SVT24 Tisdag 25 apr 2006 kl 19.00
SVT2 Torsdag 27 apr 2006 kl 16.20
SVT2 Lördag 29 apr 2006 kl 13.00