Nyckeln till din egen hemsida på Internet

Publicerad i Böcker

Nyckeln till din egen hemsida på Internet - omslagNy public domain!

I mitten av 1990-talet skrev jag en bok om hur man gör hemsidor i HTML. Sista upplagan kom ut 1999. Efter det hade jag inte längre tid att uppdatera den, så den sålde slut och försvann. Så sent som 2005 fanns det dock fortfarande skolor som frågar efter boken, och jag gjorde den därför gratis tillgänglig på nätet. Gratisutgåvan är något reviderad. Mats Nilsson, lärare på Södertörns Högskola, har gjort vissa uppdetaringar av HTML-koden så att den stämmer med dagens standard, och dessutom lagt till ett helt nytt kapitel om XHTML.

Nu public domain!

Nyckeln till din egen hemsida på Internet - omslagI mitten av 1990-talet skrev jag en bok om hur man gör hemsidor i HTML. Sista upplagan kom ut 1999. Efter det hade jag inte längre tid att uppdatare den, så den sålde slut och försvann. Så sent som 2005 fanns det dock fortfarande skolor som frågar efter boken, och jag gjorde den därför gratis tillgänglig på nätet.

Gratisutgåvan är något reviderad. Mats Nilsson, lärare på Södertörns Högskola, har gjort vissa uppdetaringar av HTML-koden så att den stämmer med dagens standard, och dessutom lagt till ett helt nytt kapitel om XHTML.

Hämta boken här:
Nyckeln till din egen hemsida på Internet v3.1 (pdf 2,4 Mb)

Till boken hörde en hemsida med kodexempel och diverse extra information. Det blev två varianter av sidan, en för version 1.0 och en för versionerna 2.0-3.0. Sidan har inte uppdaterats på många år och den sista bearbetningen finns inte med. För att komma till hemsidorna, klicka på omslagen:

Nyckeln v1.0Nyckeln v2.0-3.0

Historien om Nyckeln till din egen hemsida på Internet
Första upplagan av boken gavs ut 1996. World Wide Web var något ganska okänt, folk hade knappt hunnit skaffa sig epost på den tiden och egna hemsidor ansågs vara något mycket exklusivt. Själv hade jag dock lärt mig HTML redan hösten 1994 då jag gjort min egen hemsida. Det fanns inget annat sätt än att knacka in den direkt i HTML med en texteditor. Ett år senare fick jag idén att skriva en bok.

Norstedts förlag hade givit ut storsäljaren ”Nyckeln till Internet” och jag vände mig därför till dem. Det visade sig att de ville göra en serie nyckel-böcker, alla med koppling till nymodigheten Internet.
Jag skrev boken vid sidan om mitt jobb som journalist på tidningen ETC. För att alla illustrationer skulle hamna där jag ville ha dem skrev jag rakt in i layoutprogrammet Quark Xpress, och layoutade på samma gång. Jag hade egentligen tänkt mig en ringbunden manualliknande sak, fräckt layoutad av mina vänner på ETC, men fick acceptera att formen redan var bestämd av Norstedts. Det blev alltså små dockor på omslaget, ett typiskt exempel på den japaninspirerade form som var populär i Internetboomens inledningsskede.
Under IT-bubblans peak vimlade det av utbildningar i webbdesign, och många av dem använde boken som kurslitteratur. ”Nyckeln...” sålde bra och trycktes om två gånger, en av dem i utökad och omarbetad form.

Sista upplagan kom 1999. Boken hade då blivit gammal. XHTML fanns inte med, en del HTML-koder i boken stämde inte längre med vad som blivit standard, och flera kapitel var hopplöst akterseglade. Men skolorna envisades med att ändå använda boken till sina grundkurser i HTML eftersom den ansågs pedagogiskt upplagd.
När tredje upplagan sålt slut undrade förlaget om jag ville göra ytterligare en reviderad version. Jag hade dock inte längre tid att ägna mig åt HTML-kodning, mitt jobb som journalist räckte mer än väl. Boken sålde därför slut, och några nya tryckningar blev det inte. Men till min förvåning glömdes boken ändå inte bort.

Med jämna mellanrum, ända fram till våren 2005, har folk hört av sig och undrat var man kan få tag i ”Nyckeln till din egen hemsida på Internet”. Så sent som 2004 försökte en högskola i Malmö förmå förlaget att trycka en specialupplaga till deras elever. Förlaget ville då ge ut ”Nyckeln...” i elektronisk upplaga, för försäljning på nätet. Jag valde att istället släppa den gratis.

Mats Nilsson, som är lärare på Södertörns Högskola, har hjälpt mig med att göra PDF-filer av Quarkdokumenten.
Han har också ändrat en del i HTML-exemplen så att det hela stämmer med dagens standard.
Dessutom har han varit snäll nog att lägga till ett helt nytt kapitel. Kapitel 19 om XHTML finns inte med i innehållsförteckningen, men du hittar det ändå där i slutet av boken.

Antingen du laddar ned boken av nostalgiska skäl eller därför att du behöver lära dig grunderna i HTML så hoppas jag att du får nytta av den.

Dan Josefsson