Mer läsning för dig som gillar Vi utsätts för en statskupp i slowmotion

den . Publicerad i Blogg

Det är nu fyra dagar sedan min artikel "Vi utsätts för en statskupp i slowmotion" publicerades i DN och responsen har varit överväldigande. Mejlen väller in, min hemsida har hundratals nya besökare varje dag och nya bloggkommentarer tillkommer hela tiden. Lägg därtill att måndagens chatt lockade till sig 121 frågor och slutsatsen kan bara bli att artikeln fyller ett tomrum i den svenska debatten. Detta märks också på tonen i de politiskt nyliberala bloggarna, där man är mer aggressiv än vanligt. Artikeln träffade uppenbarligen en av många ömma tår i det lägret.

Till alla som gillade artikeln vill jag nu ge några tips om vidare läsning, och ett tips om vad man kan göra om man vill aktivera sig för välfärden.


Aktivism

Vi börjar med aktivismen. Enda sättet att hindra högern från att avskaffa välfärdssamhället på det sätt som beskrivs i artikeln är politisk aktivism. Under 1990-talet stod facket i vägen då högern inom socialdemokratin stod beredd att tillfoga välfärden enorm skada. Det är därför oerhört viktigt att det svenska facket är starkt också i fortsättningen, särskilt nu när vi har en regering som aktivt vill minska fackats inflytande. Slutsats: Fackligt medlemskap, och ännu hellre fackligt arbete, är ett mycket bra sätt att stärka framtidens välfärd.

Ett annat sätt är att stödja Nätverket för Gemensam Välfärd (www.gemensamvalfard.se), vilket enklast sker genom att blir medlem och betala medlemsavgift. Denna organisation har en del lokala föreningar, bland annat i Stockholm (www.gemensamvalfard.se/stockholm). GV Stockholm bedriver bland annat en namninsamling mot beslutet att tillåta gräddfiler i vården, det vill säga att ge privat försäkrade förtur till vård. Detta är en politisk förändring som utgör ett omedelbart hot mot framtidens gemensamt finansierade välfärd, så det är oerhört viktigt att så månmga som möjligt bråkar och sätter käppar i julen för politikerna. Du kan läsa mer om kampanjen och skriva på gräddfilsuppropet här.

Mer läsning

Om du tyckte att Vi utsätts för en statskupp i slowmotion var intressant så rekommenderar jag dig också att läsa följande tre artiklar som jag tidigare skrivit på samma tema:

Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt
I 25 år fick vi svenskar höra att välfärdssamhället var en omöjlighet i det långa loppet. Men sedan blev det 2000-tal och det visade sig att alltihop var bluff. I den här långa artikeln gör jag en tillbakablick på hur den svenska högern i decennier försökt trixa bort välfärden. Jag tror att den här historiska bakgrunden är viktig att ha med sig om man vill förstå vad som sker idag.

Så ska de skapa ett Sverige för de rika
Den här artikeln handlar om hur näringslivets samarbetsorganisation Svenskt Näringsliv (som förr i världen hette SAF) nu satsar ofattnara 12 miljarder kronor på att förändra det svenska samhällsklimatet i välfärdsfientlig riktining. Den som vill veta hur det kan komma sig att det finns så oproportionerligt många bloggar med extremt nyliberal riktining (det är ju ytterst få svenskar som hyser sådana åsikter) hittar svarat här: Många av de nyliberala bloggarna är på ett eller annat säött kopplade till näringslivets gigantiska nätverk av påtryckarorganisationer, och finansierafinansieras alltså med näringslivets pengar. Det här är en viktig artikel för den som vill förstå varför debattklimatet i Sverige ser ut som det gör.

...men jobben kom aldrig tillbaka
Den här artikel beskriver hur det gick till när Sverige sist av alla europeiska länder övergav den fulla sysselsättningen som huvudmål för politiken för att istället rikta in sig på att bekämpa inflationen. Detta skedde 1990, under socialdemokratisk regering, och innebar i praktiken att vi medvetet skapade massarbetslöshet i Sverige. Denna arbetslöshet har aldrig försvunnit, vilket var ett vägande skäl till att Fredrik Reinfeldt kunde vinna valet 2006. Många svenskar var så trötta på att socialdemokraterna inte kunde skapa jobb att de i ren depsperation röstade på högern. Detta är en viktig artikel för den som vill förstå hur begreppet "utanförskapet" kunde leda borgerligheten till valseger.


Jag vill också tips om tre väldigt viktiga böcker:

Åtta år med Reinfeldt av Stefan Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen (Ordfront 2006)
I DN-artikeln nämner jag boken Åtta år med Reinfeldt. Den finns att köpa för 39 kronor i pocket och det rekommenderar jag alla att göra. I boken beskrivs kort och koncist den strategi som regeringen använder för att förstöra välfärdssamhället. Titeln syftar på de åtta år som författarna menar att regeringen behöver för att kunna tillfoga världens mest populära och demokratiskt understödda samhällssystem irreparabel skada.

"George W Reinfeldt : konsten att göra en politisk extreme makeover" av Brian Palmer och Per-Anders Forstorp (Karnelav Förlag 2006)
Palmer och Forstorp visar i denna tunna och snabblästa men icke destro mindre fruktansvärt spännande bok att inspirationskällan till moderaternas påstått välfärdsvänliga "Nya moderater" var George W Bushs och de amerikanska republikanernas pr-innovation "compassionate conservatism". Att detta verkligen är sant demonstrerades när moderata samlingspartiet nyligen under polikerveckan i Almedalen bjöd in Karl Rove, PR-mannen som ligger bakom George W Bushs valframgångar. Boken finns för 127 kronor hos Adlibris och är värd varje krona.

Innanför utanförskapet av Arbetarrörelsens Tankesmedja (rapport nr 7/2008)
Detta är egentligen ingen bok utan en rapport som finns för gratis nedladdning här. Här plockas regeringens "utanförskap" sönder i sina beståndsdelar och kvar blir inte mycket. Intressant är också diskussionen om vad den utslagning från arbetsmarknaden som finns egentligen beror på. Forskning visar att problemet inte alls är att folk blivit sjukare än förr, utan att 1990-talets hårt slimmade organisationer inte längre låter anställda vara kvar om de inte presterer maximalt. Vad som nu sker i företagen är i princip att arbetsgivarna kramar musten ur människor så länge dessa har kraften kvar. När de sedan är slutkörd får de sparken och hamnar i arbetslöshet, sjukskrivningar eller "åtgärder". I rapporten refereras debatten i Norge, där man över alla politiska gränser insett detta problem, och därför försöker återinföra de så kallade reträttjobb som företagen av hänsyn om sina anställda erböj förr i världen.
Den här rapporten är spännande läsning för den som vill genomskåda regeringens tal om "utanförskapet.


Det var det hela för den här gången. Hör gärna av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med tips om mer intressant läsning eller om du vet bra saker som folk kan göra för att rädda den gemensamma välfärden.