121 frågor till DN:s chatt

den . Publicerad i Blogg

kl 13 idag började chatten om min artikel Vi utsätts för en statskupp i slowmotion på dn.se. Eftersom det är närmare 30 grader varmt i större delen av Sverige tänkte jag mig att svara på några få frågor under någon halvtimme. Men så skulle det inte bli. I tre timmar gjorde jag mitt bästa för att svara på de 121 frågor som rasade in. Du kan läsa hela chatten här.

Moderator    Vi säger ett stort tack till Dan Josefsson som under tre timmar svarat på osedvanligt många frågor under högsommaren. Spännande frågor och tankeväckande svar. Det tycks som svenskarna är beredda att försvara folkhemmet. Chatten är därmed avslutad.

Lena Hej, Jag har egentligen ingen fråga att stäla. Vill bara säga att jag väntat på att en journalist ska skriva det du skriver länge. Tack! Jag kan bara hålla med och mer därtill. Med nuvarande politiska utveckling kommer inte välfärden som vi känner den att finnas. Alla jag träffat i bl a USA säger avundsjukt: Åh, är du från Sverige tänk om vi hade ert fantastiska välfärdssystem. Ja, tänk om vi svenskar kunde uppskatta och försvara den mot den nuvarande politiskt styrda och ambitiösa nedrustningen, brukar jag svara.
Dan Josefsson Tack, kul att du gillade artikeln. Det är uppenbarligen dags att kavla upp ärmarna. Därmed tackar jag för mig för denna gång. Det kom in 120 frågor och jag har i tre timmar gjort mitt bästa för att svara. Jag hann inte med alt, men ganska mycket. Besök gärna min hemsida http://josefsson.net om du vill läsa mer av det jag skrivit. Ha en fortsatt skön sommar! Dan Josefsson

Inge Verkligheten är den att Sverige klarade inte av den välfärd som hade byggts upp av sossarna under 70 och 80 talet. Nu har vi stora översakott och kunde ha råd med en betydligt större "välfärd". Men vad händer? Skall vi göra om denna resa?
Dan Josefsson
Krisen under 1990-talet hade ingenting med välfärden att göra. Läs "Den svenska elitens våldsamma revolt", länk finns här: http://josefsson.net/blogg-arkiv/39-blogg/130-ny-artikel-i-dn.html

David Jacquet Du skriver att de ekonomiska incitament som driver företag (exempelvis företag inom vården) skapar försämringar. Gäller det bara sjukvård, skola, äldrevård etc.? De argument du för fram (exempelvis: "Fördelen med den offentliga sektorn är att den inte tjänar pengar på att blåsa folk") kan ju användas på varje form av företagande. Ska staten eller det allmänna också ta över tillverkning och försäljning av exempelvis skor. Varför/varför inte.
Dan Josefsson Jag tror att konkurrens är utmärkt i många, många sammanhang där den missnöjde kunden har möjlighet vända sig till ett annat företag utan att ha tillfogats allt för stor skada. Om jag köper ruttna äpplen på torget eller märker att min mobiltelefonoperatör saknar täckning där jag ska fira semester så kan jag gå till ett annat fruktstånd nästa gång eller byta operatör. Men om jag upptäcker att min dotter gått i en skola vars ägare tagit ut pengarna i vinst och blåst dottern på utbildningen så är skadan oreparerbar. Hon kan ju inte leva om de där åren av sitt liv. Samma sak gäller dålig vård, det går inte att bara byta leverantör när skadan väl är skedd. Därför bör det inte finnas vinster på de verkligt viktiga områdena i välfärden. Samma sak gäller områden som el och vatten där kunder av andra skäl inte kan byta leverantör.

charlemagne Din pappa var läkare och du är journalist. Knappast två utbildningar som barn från de mest utsatta förorterna kommer in på. Anser du dig själv vara "arbetarklass"?
Dan Josefsson Nej, inte alls. Tack vare min fars klassresa så har även jag gjort en klassresa. Men som de flesta svenskar saknar jag privat förmögenhet att använda om jag t ex blir långvarigt sjuk, så för mig är de nya sjukförsäkringsreglerna rena katastrofen. Och jag vill inte behöva leva i ett så iskallt samhälle som det vår nuvarande regering är på väg att skapa, alldeles oasvett om jag en dag bli miljardär eller ej.

Nick Det är ju uppenbart att du tycker att sittande regering har gömd agenda. Vad, enligt din mening, består denna agenda av? Vad är det de vill uppnå och varför?
Dan Josefsson Det står att läsa i artikel som den här chatten handlar om...

Leo Vilken roll tror du att folkhemmet, som en utopisk drömm, spelar för dagens företeelser som nolltolerans gentemot narkotika eller även FRA lagen? I jämnförelse med andra välfärdssamhällen? Skulle du vela säga att folkhemmet som tanke tenderar att tar ansvaret från individen och lägga det på myndigheterna?
Dan Josefsson Svenskarna har i alla tider varit ett sällsynt föreningsaktivt, politiskt engagerat, välutbildat och kreativt folk. Upproret mot FRA-lagen visar väl i allra högsta grad att svenskarna inte alls accepterar att storebror gör vad han vill? Jämför med USA där avlyssningslagarna går igenom utan problem. Jag är övertygad om att välfärdssamhället frigör människans kraft, av den enkla anledningen att hon inte jämnt och ständigt måste oroa sig för sin fysiska överlevnad i ett system där alla hjälps åt att garantera varandra en grundläggande trygghet.

Inge Behöver Du karakterisera Allianses uppfattning som lögner? Varför inte som andras åsikter?
Dan Josefsson    Alla får ha sina åsikter, men när en politiker som Reinfeldt går till val på att han inte ska genomföra några systemförändringar och i nästa ögonblick försöker undergräva hela välfärdssamhället så tycker jag att man måste säga som det är. Han ljög.

Ola Vilken betydelse har demografin. Dvs att det föds färre och färre barn och att befolkningen blir äldre och mer vårdkrävande för betydelse för välfärden? Färre unga skall alltså försörja allt fler äldre.
Dan Josefsson    Det där är en myt som högern använt maximalt. Att vi blir äldre innebär ju också att vi är friskare längre och kan jobba mer. Dessutom ökar inkomsterna hela tiden, så idag har vi mer pengar att ta hand om gamla för än någonsin tidigare. Att det sparas och gnetas inom omsorgen beror på att den offentliga sektorn är satt på permanent svältkur, samtidigt som skatterna sänks.

Mikael Om höga skatter är så bra, varför är det dåligt med en indirekt beskattning i form av försäkringspremier?
Dan Josefsson    Jag är inte säker på att jag förstår frågan, men den stora skillnaden mellan privata försäkringar och gemensamt finansierade vård är att privata försäkringar inte kommer alla till del (försäkringsbolag tjänar pengar genom att handplocka och eventuellt också lura sina kunder, se Sicko av Michael Moore), och att privata försäkringar åderlåter sjukvården på pengar genom de vinster som försäkringsbolagen behåller. I ett gemensamt, skattefinansierat system finns det inga ekonomiska incitament att lura någon, och inga pengar försvinner i vinst. Ett offentligt försäkringssystem blir också enormt effektivt eftersom det omfattar så många individer. Låga administrativa avgifter, således.

Gunnar Hur har nyliberalismen lyckats bli så framgångsrik? Enkel statistisk analys och en grundkurs i nationalekonomi är ju tillräckligt för att inse att den nyliberala samhällsteorin bygger på ett antal illa underbyggda myter.
Dan Josefsson    Jag tror att den blev framgångrik därför att den gynnar en grupp människor värden över som är oerhört ekonomiskt och därmed politiskt inflytelserika. Demokratin fungerar inte alls särskilt bra. Om en elit med näringslivets pengar i ryggen dundrar på med tillräckligt omfattande kampanjer och köper tillräckligt mycket nationalekonomisk "forskning", och om Assar Lindbeck sedan ger de nyliberala ekonomerna ett låtsasnobelpris i ekonomi tillräckligt många gånger så tar läran skruv, hur tokig den än är. (läs om näringslivets sanslösa kampanjer i min artikel "Så ska de skapa ett Sverige för de rika" länk finns här: http://josefsson.net/blogg-arkiv/39-blogg/130-ny-artikel-i-dn.html)

40-talist Dan - du skriver väl på vårdbiträdet Camilla Sparrings matuppror? www.camillasmatuppror.se
Dan Josefsson Självklart!

birger svanteso Hej igen! Glömde i hastigheten min mejladress, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Birger Svanteson
Dan Josefsson Mejla mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

micke Du skriver att det inte finns något "vi och dem", men skriver samtidigt om en ond elit som direkt konspirerar mot arbetare och fattiga. Du har ju så uppenbart ett "dem" - rika som du utmålar som onda, hatiska, giriga, omänskliga personer som inte vill något annat än att trycka ner folk. Du har bara vänt på det klassförakt som du själv skriver om.
Dan Josefsson Det jag menar är att det inte finns en uppdelning av Sverige i två stora grupper som består av "Vi som jobbar" och "dem som inte jobbar", utan att gruppuppdelningen är mycket mer komplicerad. Det finns olika klassmässiga skikt vars medlemmar har helt olika livsbetingelser. Jag menar inte alls att vi alla är en stor glad familj, men det innebär inte att jag föraktar någon. Hela resonemanget handlar om Reinfeldts och Schlingmans uppfinning "utanförskapet" som jag menar är ägnat att vilseleda.

Mikael Hur kan skatterna vara för låga när Sverige redan har bland de högsta beskattningarna i världen? Hur lite av våra egna pengar ska vi får behålla egentligen?
Dan Josefsson Vi ska ta ut så mycket skatt så att samhället som helhet fungerar så som vi vill. Välfärden kräver höga skatter, och en majoritet av svenska folket stödjer ett högt skatteuttag om pengarna går till välfärd.

Jens Jag upplever facket som odemokratiskt eftersom de nyttjar mitt medlemskap i ett politiskt syfte jag inte alltid sympatiserar med. Varför berättigar fackets existens mer än ändamålet enligt dig?
Dan Josefsson Fackets uppgift är att försvara medlemmarnas intressen. Att vara medlem kräver, som när det gäller de flesta andra medlemskap, kompromisser. Annars är det omöjligt att driva någon typ av organisationer överhuvudtaget. Men om man står bakom den nuvarande regeringens politik ska man naturligtvis inte vara med i facket.

Ola Hej Dan! Alltid trevligt att prata med en journalistkollega. När började det "gå utför" för välfärdssverige menar du? Var det Ingvar Carlsson och hans regering? Eller ännu tidigare?
Dan Josefsson Jag tror att de nyliberala idéerna var och är fruktansvärt destruktiva. I "Den svenska elitens våldsamma revolt" skriver jag: "Erik Åsbrink var (...) medlem i en nybildad förening för socialdemokratiska ekonomer. 1981 höll gruppen möte för att bedriva "nyliberala studier". Åsbrink skrev i ett brev till medlemmarna att syftet med studierna var "… att utröna på vilka punkter vi av ideologiska skäl måste ta avstånd från de nya lärorna respektive på vilka grunder det finns tankegods som kan vara användbart även i en socialdemokratisk politik"." Det var väl där någonstans det gick snett för socialdemokraterna.

Lilly Folkrörelse för omval?
Dan Josefsson Ja varför inte?

Stefan SSU har döpt om Folkhemmet till Mångfaldshemmet. Tror du att det speglar svenskens genomsnittliga ide om Sverige och sveriges framtid.
Dan Josefsson Jag har ingen aning om hur SSU tänker, men det låter märkligt. "Folk" inbegriper ju alla människor, så varför byta namn?

Jens Kontentan i din text är konspiratorisk: att alliansen har en dold agenda. Men var det egentligen inte socialdemokraterna som sköt folkhemmet i sank när man ansökte om medlemskapet i EU. Den nedmontering av folkhemmet är ju bara en anpassning till denna gemenskap...
Dan Josefsson Jag tror i allmänhet inte på konspirationer, och i det här fallet tycker jag definitivt inte att det går att tala om någon konspiration. Politiska partier ägnar sig åt att försöka förvandla olika typer av politiska idéer och kompromisser till lagar genom riksdagsbeslut. Detta kräver taktik, och vår nuvarande statsminister är, eller i vart fall var, en stor taktiker. Om socialdemoraternas roll har jag skrivit i "Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt ", se http://josefsson.net.

Erik Andersson Fri tillgång till utbildning är kanske den viktigaste faktorn för att skapa jämställdhet och utjämning av klassklyftor. Håller du inte med om att socialdemokraterna (läs: Göran Persson) har lyckats ganska väl med att rasera den skola som givit din pappa och många andra en chans de inte skulle fått annars? För övrigt startade många av de förändringar du häcklar, t ex av försäkringskassan, redan före alliansregeringen,
Dan Josefsson Jag hänvisar till tidigare svar. Socialdemokraterna gick under 1980- och 1990-talet kraftigt till höger och den utvecklingen är en förutsättning för att Fredrik Reinfeldt & Co ska kunna göra vad de gör idag. Men det innebär inte att vi måste gilla det som sker idag, utan att vi måste byta regering och se till att den bygger ut den välfärd som de flesta av oss vill ha, och som vi idag vet fungerar utmärkt.

Tadeus Varför måste all "välfärd" utföras av statliga eller kommunala myndigheter?
Dan Josefsson Jag tror inte att det är bra att den som utför tjänster som exempelvis handlar om liv och död (sjukvård) eller om samhällets framtida kompetensnivå (utbildning) ges ett incitament att skapa vinst genom att leverera undermåliga tjänster. Resultatet kan bli att företagen tar våra skattepengar utan att leverare vad de ska. Detta kan försätta människor i fara eller beröva massor av unga den utbildning som de behöver. Sådana skador kan omöjligt repareras i efterhand. Det finns naturligtvis massor av seriösa och hederliga företagare (jag betraktar mig själv som men av dem) men när det gäller livsviktiga välfärdstjänster är riskerna med att låta vinstdrivande företag ge sig in i leken alldeles för stora.

Petra Dalin Hej! Jag definitivt förstå en oro över ett raserande av det sk folkhemmet och dess värden. Men jag undrar också om det inte finns krafter mot ett sådant raserande. Vad anser du om saken? Själv tänker jag ex på många av mina vänner/bekanta (och som jag har goda skäl att tro röstar borgerligt)som reagerat över försämringar för ex sjukskrivna. Dessutom är det ju rätt så anmärkningsvärt att den sittande regeringen har så svaga siffror i opinionsundersökningarna med tanke på den starka konjunktur vi varit inne i. Jag tolkar det som att många människor har reagerat mot förd politik. Är det rimligt att en borgerlig regering kan rasera ett folkhem på några år? Mvh Petra
Dan Josefsson Jo, jag tror att regeringen möter motstånd från många, många av sina egna väljare. Det har länge stått klart att moderaternas partiledning står till höger om sina väljare, och detta var säkert också ett skäl till att man framställde sig som lite mer vänligt inställda till välfärden. När man sedan inför regler som gör att den som blir sjuk kan bli av med jobbet på ett halvår så inser många att den där medkänslan med folk i "utanförskap" bara var spelad.

Mathimlen Hej, jag bloggade om DN:s serie där jag i synnerhet gillade din artikel och var kritisk mot P M Nilssons tolkning av välfärdsreformerna. Fick då kommentaren: "Fundamentalister typ Josefsson vill framhäva motsättningar mellan gamla sossarna och nuvarande regering. Nilssons artikel är ju strålande. Självklart går sjukvården m fl sektorer att förbättra med mångfald av produktionen men fortf solidariskt finansierad. Tänk om vi bara hade Konsum? Läs "Alla dess dager" av Feldt för en bra beskrivning av hur de socialdemokratiska problemen växte fram till krisen på nittiotalet. Alla samhällen måste effektiviseras, precis det gör alliansen o inledde Göran Persson. 25 procent av befolkningen kan inte va antingen arbetslös eller sjuk." Har du nån bra replik?
Dan Josefsson De fundamentalister vi idag ser i debatten om välfärden är en klick fundamentalistiska nyliberaler som befolkar nätet men som är för få för att synas någon annanstans. Kjell-Olof Feldt var en bitter högersosse som ville bli statsminister och som starkt bidrog till 1990-talskrisen genom sin vansinniga avreglering av bankväsendet (detta har jag berätta om i dokumentären "Novemberrevolutionen", se josefsson.net). Jag har inget emot effektiviseringar, men detta är inte vad regeringen eller nätets nyliberaler sysslar med. De vill avskaffa välfärden. Antalet utslagna kommer att öka med den här regeringens politik, det är självklart.

Inge Mycken litteratur rekommenderas. Själv slutade jag rösta på sossarna efter att ha läst "Alla dessa dagar" av Kjell olof Feldt. Var den boken en lögn i stora delar?
Dan Josefsson Kjell-Olof Feldt ansvarade för mycket av den stora högerglidningen under 1980-talet. Men ett parti måste rimligen i någon mån kunna styras av sina medlemmar och sympatisörer och därför borde socialdemokraterna kunna bli något helt annat. Dessutom är ju både Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink ute ur politiken nu.

Inge Vad är kriterierna för när ett samhälle börjar falla sönder?
Dan Josefsson Att partier som Sverigedemokraterna växer sig starka. Att vissa områden förslummas och drabbas av ökande kriminalitet samtidigt som andra områden upplever kraftigt ökade inkomster pga av skattesänkningar. Ungefär det vi ser ske i Sverige just nu. Men det kan bli mycket, mycket värre om dagens politik håller i sig. Och lösningen är inte att tvinga arbetslösa från de fattiga områdena att bli städare i de välbeställdas hem.

Inge Hur många statliga institutioner och verk, organisationer har vi i Sverige? Jag tror inte alla är nödvändiga, tror Du?
Dan Josefsson Nej, det är de säkert inte. Men inte ska vi kasta välfärdssamhället överbord för det.

Benny Hej! Med tanke på det extremt goda läge som Sverige hade efter kriget, hur tycker du att socialdemokratin har lyckats med sin arbetslinje?
Dan Josefsson Bra fram till 1980-talet, men sedan dåligt. Det var Ingvar Carlsson som var statsminister när Sverige den 26 oktober 1990 officiellt slutade att prioritera full sysselsättning och istället övergick till att som idag prioritera låg inflation. Det "utanförskap" som Reinfeldt talar om är till stor del skapat av vår antiinflationspolitik. Vi är inte ensamma, häromdagen meddelade den danska riksbankschefen att Danmark behöver 50000 fler arbetslösa för att hålla nere lönerna och därmed inflationen. Jag skriver om detta på min hemsida. Läs även "Korståget mot välfärden eller "Den svenska elitens våldsamma revolt", där jag berättar om hur det gick till när Sverige övergav den fulla sysselsättningen. Allt detta är allmängods för nationalekonomer, men de flesta svenskar vet inte vad som skett. Länk till artikeln finns här: http://josefsson.net/blogg-arkiv/39-blogg/130-ny-artikel-i-dn.html

Barbro Nilsson Tack för din utomordentligt upplysande artikel, där det klart framgår att alliansens lögner är direkt samhällsfarliga. Socialdemokratin misslyckas ofta i ett visst avseende, nämligen vad gäller pedagogik. Hur skall (s) kunna framgångsrikt genomföra den gigantiska pedagogiska uppgift, som förestår, för att den kommande valrörelsen skall ha åsyftad framgång? Skicka ett ex av "Åtta år med Reinfeldt" till samtliga svenska hushåll? F.ö. kan jag om mig själv berätta att min pappa började som grovplåtslagarlärling vid 13 års ålder, min mamma började tjäna piga i bättre hus så snart hon klarat av konfirmationen. Själv gick jag i pension som professor vid Stockholms universitet. En klassresa, möjliggjord av det samhälle vi levde i, folkhemmet.
Dan Josefsson Tack själv, intressant att höra om din klassresa. Hur ska socialdemokratin göra? Det första är att åter bli en folkrörelse. För att lyckas med detta måste man möta människors önskan om välfärd på ett helt annat sätt än idag. Under låg tid har man istället skrämt bort sina aktiva genom att köra över dem, exempelvis genom pensionsreformen som partiet med goda argument avfärdade, men ändå fick. Jag har tittat på den kampanj som Barack Obama driver via nätet i USA. Den är fantastisk, människor som vill aktivera sig kan hitta likasinnade i samma geografiska område via ett musklick. Vi behöver något liknande inför nästa val. Välfärdsvännerna måste få hjälp att hitta varandra. Om det är socialdemokratin som vill bistå med den hjälpen är jag osäker på.

Inge Och är Du så säker på att tjänstemännen i den icke vinstdrivnasektorn verligen gör sitt bästa och inte bygger upp onödigt stora organisationer?
Dan Josefsson Nej, men jag är inte säker på att någon i det privata näringslivet är maximalt effektiva heller. Under senare år har vi sett flera enorma skandaler där jätteföretag som Enron ägnat all kraft åt att ljuga och trixa för att blåsa folk på pengar. Detta är ett möjligt resultat av ett vinstincitament. Hela IT-bubblan är ett annat exempel. Läs Björn Elmbrandts utmärkta "Dansen kring guldkalven" som skildrar IT-bubblan och säg mig sedan att det som utmärker privat näringsverksamhet är maximalt effektiv allokering av resurser. Det hela var ett enda långt pajaseri där enorm energi från massor av kreativa människor slösades på blufforganisationer och produktion av luft. Mänsklig verksamhet riskerar alltid att hamna snett, de problemen får man lösa. Fördelen med den offentliga sektorn är att den inte tjänar pengar på att blåsa folk. Men den måste självklart granskas.

Lilly Hur kan det vara så att media (t.ex. DN) i stort förmedlar det uppenbara dubbelspelet och lögnerna som Alliansen spridit om sin politik?
Dan Josefsson    Vi lever inte i en diktatur, redaktörer bestämmer själva vad de ska publicera och redaktörerna valde att bjuda in mig att skriva.

Inge Tror Du att utbildningpremie spelar någon roll, dvs att utbildning lönar sig eller utbildar sig folk för att tjäna nationen strunt samma vad jag kommer att tjäna?
Dan Josefsson Jag tror att det behövs inkomstskillnader, men jag vet också att det finns en gräns för hur stora de får vara innan samhället börja falla sönder. Just nu ökar de, vilket är destruktivt för samhället som helhet.

Johan Hur ska denna information (som det faktiskt är) kunna nå ut på ett bra sätt? Tänk, nu har du ju ändå fått utrymme i denna högertidning och jag gissar att skadan är så stor att det behövs mycket mer krafter. Något drastiskt måste göras innan detta vansinne har gått så långt så det inte kan stoppas.
Dan Josefsson Jag hänvisar till tidigare svar: Engagemang i fack, partier och föreningar är det som skapade välfärdssamhället, och det är receptet som kan rädda och bygga ut välfärden i framtiden.

Inge Tror Du vi får fler uteliggare med Reinfeldt vid makten? Färre med Sahlin?
Dan Josefsson Ja, om Sahlin driver den politik som majoriteten av hennes väljare vill att hon ska driva.

Inge Nu erkänner Du att vi skall ha blandekonomi. Är det då inte försvarbart med mångfald i sjukvården med bibehållen skattefinansiering?
Dan Josefsson Nej, för det du kallar "mångfald" (ett av den borgerliga regeringens täckord för det bland befolkningen illa sedda "privatisering") ger företagen incitament att sälja på oss undermåliga tjänster. Konkurrens mellan friskolor leder inte till ökad kvalitet i vården. Det leder till sämre utbildade och därmed billigare lärare, trängre skollokaler, större klasser och sämre läromedel. Det enda som förbättras är vinsterna hos dem som driver skolorna. Detta beror inte på illvilja från skolägarna. Hela systemet är bara utformat så att försämringar ger ökad vinst. Så tycker inte jag att vi ska ha det. Låt skola och sjukvård drivas av den offentliga sektorn, befria dessa institutioner från destruktiva ekonomiska incitament.

Martin Är jämnt fördelad fattigdom att föredra framför ojämnt fördelad rikedom i ett land?
Dan Josefsson Den frågan låter som en kampanjknapp från Moderata ungdomsförbundet runt 1989. Sveriges BNP har i många decennier tillhört de högsta i världen. Förändringarna bland länder i topposition är marginella, och sedan är det ett bråddjup ned till de fattiga länderna. Ingen vill införa "fattigdom" i Sverige, och vi bör inte glömma bort att det var folkhemmet som skapade välståndet.

Joakim Idag görs det stora privata vinster på marknader som tidigare varit under statligt monopol (t.ex. el- och postmarknaden). Att återföra dessa företag i gemensamägo, skulle det vara en framkomlig väg för att finansiera upprustningen av välfärden, eller är det bara skattehöjningar som gäller?
Dan Josefsson De utförsäljningarna har i många fall gjort det dyrare för oss att leva. Huruvida det går att ta tillbaka de som sålts vet jag inte, men jag tvivlar. Det vi ser är nog snarast den typ av irreparabel skada som regeringen Reinfeldt ägnar sig åt.

Erik Andersson Har den globalisering som skett de senaste 15-20 åren gått dig alldeles förbi? Måste inte skattefinansierade samhällsfunktioner förändras och anpassas? Tycker du att offentliga sektorn skall vara ett reservat utan krav på anpassning till nya tider och omvärldens förändring?
Dan Josefsson När jag intervjuade nationalekonomen Steve Dowrick, som är världens främste expert när det gäller att jämföra BNP mellan länder,så sa han att nationalekonomin idag vet att länder har mycket större valmöjligheter än man trodde under 1980- och 1990-talet. Tillväxt och bruttonationalprodukt påverkas inte av om ett land har stor eller liten offentlig sektor, stora eller små inkomstskillnader, allmän- eller privatfinansierad välfärd osv. Att förstatliga allt funkar naturligtvis inte, men en blandekonomi av den typ Sverige alltid varit fungerar enligt Steve Dowrick utmärkt. Idén att globaliseringen skulle "tvinga" oss in i ett visst samhällssystem är del av en propaganda som lurat skjortan av alldeles för många svenskar.

Ebba Tack för tipset om mejlinglistan och jag återkommer gärna! Vi är många härute som vill kämpa vidare.
Dan Josefsson Ja, alla intresserade får gärna anmäla sig till min mejlinglista på http://josefsson.net så hör jag av mig med uppslag och idéer som kommer in.

Brian Vad skulle du gissa är moderaternas strategi för att vinna valet 2010? Att en gång till förklara sin kärlek till folkhemmet?
Dan Josefsson Det är inte omöjligt att han kör samma visa ett varv till. Det var i alla fall vad hans propagandaminister Per Schlingman antydde i en artikel i SvD under politikerveckan i Almedalen. Det hela luktade desperation lång väg.

Jonas Ström På vilket sätt tycker du att man effektivast skall möta alliansens nyliberala agenda?
Dan Josefsson Genom folklig mobilisering. Jag tror att Nätverket för gemensam välfärd (http://www.gemensamvalfard.se) är något på spåren. Många små insatser där vi tillsammans med andra går ut och talar om för våra medmänniskor att vi tror på välfärden och ger argument för att dagens politik är orimlig kan göra underverk. Att gå med i facket eller ett politiskt parti är också bra.

birger svanteso Hej! Skulle du kunna tänka dig att komma till socialdemokraternas kulturförening i Södertälje och berätta och diskutera om det svenska folkets framtid senare i höst eller i början av nästa år? Vänliga hälsningar Birger Svanteson ordf. KSF
Dan Josefsson Mejla mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får vi diskutera saken.

Zingo Innebär begreppet välfärd olika saker för Alliansen och Oppositionen?
Dan Josefsson Jag tror egentligen inte det. Jag tror att regeringen använder begreppet på ett medvetet vilseledande sätt, eftersom de vet att majoriteten av befolkningen gillar välfärdssamhället.

Nick Är det inte en politisk åskådning du presenterar här? Är din objektia bedömning att vi måste ha ett vänsterstyre med ett högre skattetryck? Är dina journalistiska efterforskningar att anse som sann verklighet?
Dan Josefsson Det är min åsikt, understödd av saker jag lärt mig.

G Med tanke på att Sverige är det land med näst högst skattetryck i världen och har bra sociala trygghetssystem, är du inte lite väl onyanserad när du talar om "statskupp?"
Dan Josefsson Jag talar om en PÅGÅENDE statskupp i slowmotion. Den är alltså inte klar än. I boken "Åtta år med Reinfeldt" finns på www.adlibris.se för 39 spänn, köp den!) driver Stefan Carlén och hans medförfattare tesen att regeringen Reinfeldt behöver två mandatperioder på sig för att tillfoga välfärden en skada som blir svår att reparera (därav bokens titel).

JK Alliansregeringen vill ge den som tagit en privat försäkring förtur till vård, samtidigt som endast en tiondel av svenska folket stödjer en sådan sjukvårdspolitik. Och det finns många andra exempel på denna motsägelsefullhet när det gäller attityder och hur människor röstar. Hur ser du Dan på denna problematik och hur denna diskrepans kan övervinnas?
Dan Josefsson Vi måste rösta fram en ny regering och göra klart för den att vi inte accepterar att bli förda bakom ljuset.

Inge Jag skiter i om Wallenberg med fl sitter och dricker ur kristallglas. Jag tycker om billig mat som ströming och kålsoppa. Låt de rika berika sig med sina enormaöverskott och bonusar. Jag klarar mig i min enkelhet och det är ta mig tusan det bästa livet. Inte att ha sommarstuga, motorbåt med mm det är bara dret. Jaq kan cykla ut till en enligt belägen badstrand och ta mig ett dopp.
Dan Josefsson Grattis!

Lukas Tyder inte det faktum att de människor som gynnas minst av välfärden (i regel de rika) statistiskt sett oftare är emot att betala för den på att många människor vill ha välfärden inte på grund av solidaritet utan på grund av de fördelar som systemet ger dem (e.g. gratis utbildning och sjukvård)?
Dan Josefsson Jag tror att det är att förenkla välfärdsfrågan lite väl mycket. Om du läser en forskare som Stefan Svallfors så finner du att länder världen över måste lösa vissa grundläggande problem. Barn och unga måste få utbildning. Folk måste kunna leva utan rädsla för att behandlingsbara sjukdomar ska ödelägga deras liv. Vi måste klara oss när vi är gamla. Allt detta måste lösa, och det finns olika modeller. En extrem är att låta den som kan betala, och alla andra klara sig bäst de vill. Resultatet blir ett brutalt samhälle där även den rike lider av att ständigt behöva vara rädd för de fattiga. En annan variant är att se till så att alla gemensamt ansvarar för att samhället fungerar, och sköter finansieringen vis skatten. Att säga att det sistnämnda systemet bygger på egoism tycker jag inte riktigt håller.

Ebba Tack för en mycket intressant och givande artikel. Som du ser får du tunga frågor och det visar verkligen hur rätt du har i dina påståenden. Min fråga är hur man ska få ut din information på en nivå som fler kan ta del av?
Dan Josefsson Tack själv. Det jag hoppas på är att det till nästa val kan skapas någon typ av folkrörelse till välfärdssamhällets försvar. Vi är så fruktansvärt många som vill leva i ett humant samhälle, men vi isoleras så till den grad att många säkert går omkring och tror att de är ensamma om sina funderingar. Det här har delvis att göra med att pressen är borgerlig och därför ogärna släpper fram den typ av tankar som jag ger uttryck för i artikeln (även om DN nu gör ett undantag, tack för det DN, och tack för det ni trevliga redaktörer på DN:s söndagsbilaga!) Jag tror att vi måste förstå att aktivering är nödvändig. Vi måste prata med likasinnade, vi måste vara aktiva i facket, vi måste gå med och stödja välfärdsvänliga organisationer. Till att börja med kan man ju altid tipsa folk om min artikel, och andra artiklar jag skrivit på samma tema. De finns på josefsson.net. Där finns även en mejlinglista, och om jag hör talas om intressanta initiativ så kommer jag att meddela det via listan.

Göran Kontrollfråga: Menar du att folkhemmets avskaffande stöds av en majoritet???
Dan Josefsson Nej. Kontrollera läsglasögonen.

Peter Du skriver att sjukförsäkringssystemet går jämt upp. Vad menar du då? Har du siffror på det?
Dan Josefsson Det är ingen hemlighet att sjukförsäkringssystemet går på plus. Vi svenskar betalade 2007 in 10 miljarder mer till sjukförsäkringssystemet än vi tog ut, och överskotten bara ökar i framtiden. Om detta kan du läsa i en artikel jag skrev för Aftonbladets kultursida, "Alla friska ska med", och som handlar om de nya sjukförsäkringsreglerna. Den finns på min hemsida: http://josefsson.net/artikelarkiv/36-artiklar/113-nya-sjukfoersakringen.html

Mikael Är det inte ett typiskt vänstertrick att prata om "inkomstskillnader"? Om alla blir rikare, men rika blir mer rika än fattiga, så har alla givetvis fått en bättre situation. Att fokusera uteslutande på skillnaderna handlar inte om att bekämpa fattigdom, utan att bekämpa rikedom.
Dan Josefsson Skillnader i inkomster spelar en enormt stor roll för hur du mår. Om alla från och med i morgon får dubbel lön och sedan får den ökad med 10% om året livet ut, medan du och din familj får en engångsökning på 2000 spänn så hade det sannolikt lett till att du ganska snart hade upplevt dig leva i misär. Alla andra hade levt i ett ekonomiskt överflöd som du inte ens hade kunna drömma om, och du hade känt dig exkluderad från den rika gruppen. Detta är ett problem med fattigdom, det delar upp samhället i olika skikt och det skapar alienation bland dem som har lite. Sedan är det ju faktiskt så att de fattigaste i USA fått sina reallöner sänkta under George W Bushs tid som president. Det kan hända här också om Reinfeldt lyckas skapa sin låglönemarknad. Den kommer att sänka lönerna också i högre löneskikt.

Göran Allt har ju inte varit så lyckat. Dagis t.ex. - barnen har det ju bäst som regel tillsammans med föräldrarna o. sina syskon.
Dan Josefsson I ett renodlat marknadsliberalt land som USA har många mammor bara 14 dagars föräldraledigt, papporna 1 dag. I ett välfärdssamhälle där vi tar hand om varandra har vi dels en internationellt sett mycket lång föräldraledighet. Sedan skulle vi kunna bestämma att småbarnsföräldrar får jobba 80% till full lön under barnets första år, och finansiera en sådan reform via skatten. Det hade både barn och föräldrar mått bra av.

chappa Alla länder med kulturella och etniska motsättningar som når fred blir oundvikligen som USA: en stor grupp individer, med lagar och (avsaknad av) välfärd anpassad därtill. Tankeexperiment: hur mycket vill svenskar betala i välfärdsskatter till kanadensiska pensionärer, brasilienska bönder, arbetslösa ryssar eller sjukskrivna egypter? Svaret är så klart ingen skatt alls, och otroligt viktigt att förstå är att känslan är totalt ömsesidig. Så otroligt naivt att då tro att om 20-30 år när dessa människor bor innanför våra gränser att det skulle kunna existera ett folkhem. Nej herr Josefsson, folkhemskapitlet är avslutat från och med nu, vår tids nya begrepp kommer troligen heta slummifiering, white flight, gated communities och sådana absolut självklara följder av stor invandring.
Dan Josefsson    Nedbantningen av välfärden har ingenting att göra med invandringen. Den beror på att rika, inflytelserika skikt i samhället aldrig velat betala skatt, och att dessa skikt nu fått en regering som sympatiserar med dem. Den som tror att detta har något som helst med invandrare och flyktingar att göra har gått på en av politikens äldsta bluffar.

Ulla Hej och stort tack för dina kloka ord! Vad jag undrar är varför ingen granskande journalist tagit upp detta med det gigantiska överskottet i sjukförsäkringen. Varje år genererar dessa av oss alla inbetalda "försäkringspremier" ett gigantiskt överskott som går rakt in i statskassan, dessa pengar fungerar som en dold skattehöjning. Trots detta så hörs från politikerhåll ramaskrin om de höga kostnaderna. Jag tycker att detta är en skandal som får passera tämligen obemärkt.
Dan Josefsson    Den skandalen passerar, tror jag, obemärkt eftersom väldigt många nyhetsredaktioner är märkligt lojala med regeringens politik. Man har instinktivt dragit sig för att förstöra feststämningen genom att peka på det där överskottet. Detta gäller inte minst Dagens Nyheter som ofta är dumlojal med regeringen Reinfeldt. Annars hade man väl kört överskottet som vänsterkryss.

Brian Varför har högern haft så briljant PR, att kunna sälja in Reinfeldt som välfärdskramare? Är det mest tack vare storföretagandets tanksmedjor? Eller Per Schlingman som en svensk Karl Rove?
Dan Josefsson Det som skiljer Fredrik Reinfeltd och hans propagandaminister Per Schlingman från tidigare generationer moderater är att de liksom George W. Bush och hans propagandageneral Karl Rove förstått att moderaterna aldrig kommer att kunna vinna val om de öppet redovisar vad de står för. Det är helt enkelt alldeles för många som förlorar på deras politik. En gång för länge sedan föreslog den gamle SAF-strategen Sture Eskilsson att moderaterna skulle gå åt andra hållet och öppet börja redovisa sina verkliga ideal. Den idén utmynnade i att ungmoderater gjorde bort sig genom att gå runt med kampanjknappar med texten "Jag älskar att äga". Det Reinfeldt och Schlingman insåg var helt enkelt att den strategin inte hade en chans, moderata samlingspartiet hade lika gärna kunna lägga ned. Det som nu gällde var att ljuga – och ljuga grovt.

Nick Var går det fel enligt din mening? Är det för låga skatter i Sverige? Eller är det fördelningen av dessa som är felaktig. Eller är det helt enkelt makthavare som inte vill vårt bästa?
Dan Josefsson Regeringen sänker de skatter som var till för att finansiera välfärden. Det är grundproblemet.

Erik Andersson Är det inte ganska nyttigt för fackföreningsrörelsen att tvingas motivera sin existens och leverera nytta för pengarna? På samma vis som företag tvingas genom stålbad i lågkonjunkturer och ofta kommer ut stärkta efteråt?
Dan Josefsson Facket levererade "nytta för pengarna" bl a genom att stå i vägen när den socialdemokratiska högern ville skjuta välfärden i sank under 1990-talet. Om fackföreningsrörelsen nu försvagas - vem ska då försvara välfärden nästa gång? Det är inte en fruktmarknad vi tala om här, där alla vinner på munter konkurrens. Vi talar om en regering som likt Thatcher driver en fackföreningsfientlig politik i syfte att skapa en låglönemarknad och samtidigt knäcka välfärden. De flesta svenskar har helt enkelt inte råd med ett försvagat fack.

Hasse När ska ni vänsterjournalister inse att världen förändras? Det var inte bättre förr, klassklyftorna var otäckt stora och vanligt folk fick böja sig för överheten både här och där. Bara för att en borgerlig regering vill effektivisera den offentliga sektorn så innebär det inte att välfärden raseras. Lite sans och balans kan man kräva även hos vänsterjournalister!
Dan Josefsson Klassklyftorna ökar i Sverige, så om du tyckte att de var ”otäckt stora” förr borde du vara starkt oroad nu. Att den borgerliga regeringen främst är jute efter att ”effektivisera” den offentliga sektorn tror jag är fullständigt fel. Hela min artikel i DN gick ut på att hävda att regeringen vill avskaffa välfärdssamhället. Jag rekommenderar alla intresserade att skaffa boken ”Åtta år med Reinfeldt” av Stefan Carlén m fl, den beskriver i detalj hur slowmotion-statskuppen går till.

Maria Men problemet som alliansen vann valet på var ju att socialdemokraterna redan rustat ner så mycket och gjort det så svårt att vara sjuk och arbetslös att de plötsligt framstod som räddarna i nöden. Plötsligt kom de med löften om att alla skulle få jobb. Tror du att socialdemokraterna kommer att häva försämringarna efter valet, vi har inte hört ett knyst om det. Det handlar inte om att alliansen hotar välfärden, ALLA partier hotar välfärden. Det finns ingen solidaritet kvar längre någonstans.
Dan Josefsson Jag håller helt med om att socialdemokraterna i sin iver att bli ”världsmästare i ekonomi” under ett 1990-tal då nyliberalismen behärskade den ekonomiska teorin genomförde många försämringar. Om detta har jag bland annat skrivit i artikeln ”Korståget mot välfärden eller "Den svenska elitens våldsamma revolt” som finns på min hemsida www.josefsson.net. Jag håller också med om att det var den socialdemokratiska partiledningens välfärdsfientliga politik som gav Fredrik Reinfeldt chansen att så framgångsrikt låtsas vara, som du säger, räddare i nöden. Vad jag däremot inte håller med om är att de inte finns någon solidaritet kvar. Stefan Svallfors undersökningar, som jag nämner i artikeln, visar att en rungande majoritet av befolkningen tror på det solidariska samhället. Om en så stark opinion röstar på vänstern och sedan aktivt kräver ett välfärdssamhälle så måste politikerna förr eller senare leverera. Sverige är trots allt en demokrati. Men vi måste aktivera oss.

Hans G I din "statskuppsartikel" skriver du i samma mening att de flesta svenskar vill ha skattefinansierade trygghetssystem och där det offentliga snarare än privata företag ansvarar för välfärdstjänster som vård, skola och omsorg. Såvitt jag vet vill alla riksdagspartier ha skattefinansierade trygghetssystem. Dessutom är 95 % av riksdagsledamöterna för att privata företag skall kunna svara för utförandet av välfärdstjänster. Menar du att t ex Riksbyggen inte skall kunna driva sina välfärdstjänster på entreprenad?
Dan Josefsson Det jag skriver i artikeln är att en del privatiseringar av välfärden sannolikt görs för att på sikt även finansieringen ska kunna övergå i privat regi, via privata försäkringar. Detta trots att svenskarna inte vill ha en sådan finansiering. Vi ser ju faktiskt redan hur man släpper fram kompletterande privata försäkringar i vården.

Åke P Vilka fakta finns bakom påståendet: "Fakta visade visserligen att Sverige klarade sig utmärkt i den internationella konkurrensen," Är följande påstående en lögn: "Sverige har under de senaste decennierna tappat sin position som ett av världen rikaste länder. Mätt som BNP per capita, det vanligaste måttet för att jämföra ett lands ekonomiska välstånd med andra länder, ligger Sverige idag efter flertalet av västvärldens industriländer. Till följd av den dåliga utvecklingen av Sveriges terms-of-trade har inte heller det senaste decenniets relativt goda tillväxt lyft Sverige i välståndsligan." (Saxat ur Svensk Närinslivs skrift "Fakta om Sveriges ekonomi 2005")
Dan Josefsson Högern har i decennier med hjälp av kreativa statistiska övningar försökt leda i bevis att Sverige på grund av sin välfärd tappat i konkurrenskraft. I min artikel "Korståget mot välfärden eller "Den svenska elitens våldsamma revolt" berättar jag om hur Walter Korpi i slutet av 1990-talet fick stöd av världens främste expert på BNP-jämförelset, den australienske professorn Steve Dowrick, när han hävdade att det inte existerade någon svensk eftersläpning. jag har själv intervjuat Dowrick och han är mycket tydlig i det han säger. Läs artikeln på www.josefsson.net.

Ola Är inte folkhems-begreppet ett sätt att romantisera en nationalism som tillhör det förflutna?
Dan Josefsson Jag är sannerligen inte nationalist, och hur ett land väljer att organisera och finansiera utbildning, sjukvård och omsorg har vad jag kan se ingenting med nationalism att göra med.

Joakim Att folkhemmet idag bara är en skugga av sitt forna jag hoppas jag att vi är överens om. Vilka politiska beslut tror du har varit mest avgörande för den utvecklingen?
Dan Josefsson De återkommande skattesänkningarna och medföljande svält av den offentliga sektorn, privatiseringarna av delar av den offentliga sektorn samt pensionsreformen (vars PPM-del innebar världens enda privatisering av ett offentligt pensionssystem).

Roger de Palma Hej Dan!n verkligt intrtessant artikel! Jag har inte en fråga men bara ett önskemål: gör en komparativ analys av alliansens utveckling av Sverige och Chicagoskolans (Milton Friedman) katastrofala insatser i latinamerika!
Dan Josefsson Tack för berömmet. Och intressant idé. Ska fundera på saken.

K-G Johansson Folkhemmet är historia för utsatta människor. Försvann det i samband med mass -invandringen eller globaliseringen?
Dan Josefsson Det finns inga skäl att ett land som Sverige inte skulle kunna finansiera välfärden med gemensamt betalda skatter istället för avgifter och försäkringar som ger miljardvinster till försäkringsbolag och andra företag. Välfärdssamhället fungerar ypperligt, det skadar inte konkurrenskraften och det skapar engagerade och kreativa människor. Det problem vi just nu har är en stark samhällselit (som innefattar en hel del ledande socialdemokrater) som aldrig tyckt om välfärden och som försöker avskaffa den. Att en del människor luras att tro att arbetslösheten och de ständiga neddragningar i den offentliga sektorn har något med invandringen att göra och lockas rösta på ett nattsvart parti som Sverigedemokraterna är tragiskt, men också förutsägbart. När politiken går åt höger blir resultatet alltid att en del gräsrötter driver in i främlingsfientlighet. Inte minst av det skälet är det absolut nödvändigt att en eventuellt kommande vänsterregering tydligt står upp för välfärden.

Lars H Hej Dan! Artikeln är en utmärkt sammanfattning av läget. Hur kommer det sig att Socialdemokraterna inte tydligare för fram vad som pågår?
Dan Josefsson Tack. Jag tror att socialdemokraternas tystnad dels är taktisk. Fredrik Reinfeldt och hans propagandaminister Per Schlingman vill inget hellre idag än att få kasta sig in i en debatt med sossarna. Det hade nämligen fört mediernas fokus från den katastrof som regeringen befinner sig i. Men dessvärre beror den socialdemokratiska tystnaden också på att man i sin partitopp har många mörka krafter som köpte den nyliberala världsbilden under 1990-talet och som därför till stor del vill följa regeringens recept. Det är på grund av dessa som det nu behövs folkliga protester, de välfärdsvänliga krafterna inom socialdemokratin behöver stöd.

Morgan Grymt bra läsning idag.. har läst mer av dig tidigare och jag gillar det jag läser. Om vi nu ser demonteringen/nedrustningen hur ska man göra för att skapa en motrörelse. Timbro och högern är ju grymt skickliga på PR och lobbying och media. De är skickliga på att driva sin linje och långsamt fräta ner våra hjärnor... Varför gör inte Andra sidan nåt åt det... Var finns det ideologiska kampen från andra hållet. om nu Moderaterna väljer "utanförskap" som ord. Vad väljer sossarna för motord? Jag vill att alla ska få läsa och ta del av hur nedmonteringen ser ut... sprid ryktet och upp till kamp!
Dan Josefsson Kul att du gillar mina artiklar. Som jag tidigare sagt tror jag på aktivism, inte minst fackligt. Det är ingen slump att regeringens första åtgärd var att skapa medlemsflykt ur facket. Fackföreningarna är en enorm politisk kraft, och om denna kraft blir starkare så har regeringen mycket sämre förutsättningar för att rasera välfärden. Jag vet inte vilket motord socialdemokraterna ska välja, men de borde tala mycket mer om det faktum att alla som idag har jobb faktiskt kan vara arbetslösa i morgon. Uppdelningen i ”vi” och ”dem” finns helt enkelt inte.

Morgan Nu vet vi hur det ser ut - vad kommer vänsterna taktik vara för att påvisa detta och vinna tillbaka makten, inte bara nästa val utan i folks medvetenhet för lång tid fram? Om M använder utanförskap som ord - hur bör vänstern försvara sig mot den taktiken?
Dan Josefsson ”Utanförskapet” är ett uttryck som ska få oss att se Sverige som uppdelat i två grupper: De som jobbar, och de som inte jobbar. Så vill regeringens strateger får oss att glömma att det svenska samhället liksom alla andra samhällen är uppdelat i ett antal klasser. Det som avgör vilken klass vi tillhör är två saker: Dels vilken typ av insats som krävs av oss för att vi ska klara oss i samhället, och dels vilken typ av belöning vi får ut för det nedlagda arbetet. Stora grupper människor måste slita mycket hårt, och kanske förstöra sina kroppar, för att klara sig och de får ut låg lön. Sedan finns det mindre grupper som har det betydligt behagligare i arbetslivet, och som får stora vinster. Genom att tala om ”utanförskapet” försöker regeringen få oss att tro att en städerska med arbete tillhör samma grupp i samhället som chefen för SE-Banken – eftersom de båda har jobb. Vilket naturligtvis är absurt. För att avslöja bluffen måste vi tala om de klasser som faktiskt finns.

Morgan Vad är de viktigaste argumenten för att neoliberalism inte fungerar?
Dan Josefsson De flesta nyliberaler hävdar inte öppet att de önskar sig ett samhälle med enorma inkomstskillnader. De brukar hävda att den ”fria marknaden” (något som aldrig existerat, marknader kräver enorma regelverk och komplicerade rättssystem för att överhuvudtaget kunna existera) ska leda till att alla får chansen. Nyliberalismens största fiasko är därför att det idag är uppenbart för alla att nyliberalismen lede till just enorma inkomstskillnader. Efter några decennier av mer eller mindre nyliberal politik i många länder är inkomstskillnaderna tillbaka på 1800-talsnivå. Sedan kan man ju fundera på om detta verkligen är ett fiasko. Själv är jag övertygad om att de flesta av nyliberalismens anhängare välkomnar skriande orättvisor eftersom de själva tror sig tillhöra vinnarna. Ur det perspektivet är nyliberalismen mycket framgångsrik.

maylis skogh Du är skärpt och jag iakttar samma utveckling. jag vill inte ställa någon fråga till dig men är väldigt orolig för framtiden hur det ska bli och oroar mig över hur lätt det är att lura folk att rösta borgerligt men sossarna har också svikít oss i och med att dom började med dessa privatiseringar. J
Dan Josefsson    Vi är många som är oroliga för vad socialdemokraterna kan tänkas ta sig till om de vinner nästa val. Enda vägen ur oron tror jag är aktivering (se tidigare svar).

/40-talist Både Stadskupp och Statskupp blir tydlig inom äldrevården. Såväl kommuner som landsting och staten har berövat de äldre på god mat! Storköksindustrins profit är rådande, billiga råvaror och billig arbetskraft dominerar. Inom äldrevården existerar ingen folkhemstanke – det är ett okänt begrepp! Hur ska vi få tillbaka ”folkhemsmaten” när den var som bäst?
Dan Josefsson Sedan 1980-talet har det funnits en myt om att vinstbehov leder till kvalitet. Idag vet vi att det inte stämmer. De företag som tjänar pengar på att leverera t ex mat till äldreomsorgen kan tjäna massor på att sälja undervärdiga produkter och tjänster till överpris. Samma sak gäller på många områden. Min far, som jag skriver om i artikeln, arbetade under hela sitt yrkesverksamma liv utan vinstincitament som läkare inom den offentliga sektorn. Han hade inget att tjäna på att sålla ut patienter som inte var lönsamma att behandla eller skära ned på kvaliteten. Han hade sin yrkesstolthet, och den gav honom incitament att ge så god vård han kunde. Jag är övertygad om att många tjänster blir mycket bättre utförda om de sköts av personal som är anställd direkt av den offentliga sektorn istället för av alla dessa privata företag som faktiskt kan tjäna mer pengar ju mer de blåser oss.

Micael Jag håller med. Det finns inte mycket kvar av solidaritet och medmänsklighet i dagens Sverige. Hur sjutton ska vi kunna stoppa den här utvecklingen??
Dan Josefsson Vi måste aktivera oss. Välfärdssamhället är produkten av ett enormt politiskt arbete och när det nu attackeras måste vi slåss. Bra sätt är att gå med i ett politiskt parti, engagera sig i facket (som regeringen nu gör allt för att försvaga), eller engagera sig i Nätverk för Gemensam Välfärd (http://www.gemensamvalfard.se/) eller andra organisationer.

Anders D Du tar ett tydligt politiskt ställningstagande i den här artikeln och placerar dig klart vänsterut. Hur tro du det kommer påvberka din trovärdighet i fortsättningen? Riskerar inte dina insatser att från och med nu ses som rent partipolitiska?
Dan Josefsson Jag är kulturjournalist och det innebär att det ingår i mitt jobb att skriva vad jag själv tycker är rätt och riktigt. Dessutom tror jag på yttrandefriheten. De sidor i en tidning som man av hävd ansett ska vara opolitiska är nyhetssidorna. Ironiskt nog publiceras artikeln vi nu talar om i en tidning, Dagens Nyheter, som under lång tid mer eller mindre öppet propagerat för den sittande regeringens politik även på nyhetsplats. Om detta skrev jag för några år sedan en artikel i Arena, läs den här: http://josefsson.net/artikelarkiv/36-artiklar/70--utebliven-tidning.html

hippson en höftoperation ( nyligen genomgången ) är beräknad kosta 60 - 70.000 kronor. Den räkning jag fick löd på 320:- ( 4 vårddagar a´80:- . Jag behövde endast vänta 3 - 4 månader på operationen. Skall svenskarna räkna med att denna politik håller sig även i framtiden ?
Dan Josefsson Nej, jag är övertygad om att den nuvarande regeringen på sikt vill ersätta dagens gemensamt finansierade försäkringar med privata försäkringar och då är det inte säkert att du haft råd med försäkring. Eller också hade försäkringsbolagen vägrat sälja en försäkring till dig. Redan nu vill regeringen t ex tillåta privat försäkrade att gå före i vårdköer. Detta leder på sikt till att gemensamt finansierad vård får allt mindre pengar, medan vård finansierad av försäkringsbolagen får mer. Problemet är naturligtvis att alla inte har tillgång till försäkringsbolagens vård, bara de som är rika och friska nog för att bolagen ska kunna kan tjäna pengar på de privata försäkringarna. På det här sättet underminerar man medvetet hela det nuvarande systemet, trots att det har massivt stöd hos svenska folket. Detta är en del av den statskupp i slowmotion som jag beskriver i artikeln.

Camilla Kommer folkhemmet räddas om socialdemokraterna tar över regeringsmakten vid nästa val?
Dan Josefsson    Nej, inte nödvändigtvis. Svenska folket måste sätta press på socialdemokraterna för att de välfärdsvänliga krafterna som finns inom partiet ska få kraft nog att trumfa över den partielit som ligger rätt nära den nuvarande regeringen i sin syn på välfärden. För den som vill aktivera sig finns det ett Nätverk för gemensam Välfärd (http://www.gemensamvalfard.se/).

Moderator    Välkommen Dan Josefsson till chatt på dn.se. Välkomna också ni som skickat in frågor. Chatten kan börja.