Ny artikel i DN

den . Publicerad i Blogg

Idag publicerar DN min artikel "Vi utsätts för en statskupp i slowmotion". Om någon vecka kommer jag att lägga upp texten här också, men till dess finns den att läsa här.

Till dig som läst artikeln vill jag gärna ge några kommentarer och tips om mer läsning.

I DN-artikeln nämner jag boken Åtta år med Reinfeldt av Stefan Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen. En läsare hörde av sig och påpekade att den finns att köpa för 39 kronor i pocket och det rekommenderar jag alla att göra. I boken beskrivs kort och koncist den strategi som regeringen använder för att förstöra välfärdssamhället. Titeln syftar på de åtta år som författarna menar att regeringen behöver för att kunna tillfoga världens mest populära och demokratiskt understödda samhällssystem irreparabel skada.

När du ändå är igång så varför inte också köpa den lika lysande boken "George W Reinfeldt : konsten att göra en politisk extreme makeover" av Brian Palmer och Per-Anders Forstorp. (127 kronor hos Adlibris och värd varje krona). Palmer och Forstorp visar i denna tunna och snabblästa men icke destro mindre fruktansvärt spännande bok att inspirationskällan till moderaternas påstått välfärdsvänliga "Nya moderater" var George W Bushs och de amerikanska republikanernas pr-innovation "compassionate conservatism". Att detta verkligen är sant demonstrerades när moderata samlingspartiet nyligen under polikerveckan i Almedalen bjöd in Karl Rove, PR-mannen som ligger bakom George W Bushs valframgångar.

Själv läser jag just nu Barack Obamas bok "Dreams of my father" och i förordet skriver han att president Clintons urvattnade variant av välfärdssamhälle, "the Third Way", slog an en sådan ton hos breda lager amerikanska väljare att George W. Bush tvingades flörta med idéerna via sin första valkampanj och begreppet "compassionate conservatism".
Jag tror att vi ser exakt samma sak i Sverige. Det som skiljer Fredrik Reinfeltd och hans propagandaminister Per Schlingman från tidigare generationer moderater är att de liksom George W. Bush och Karl Rove förstått att moderaterna aldrig kommer att kunna vinna val om de öppet redovisar vad de står för. Det är helt enkelt alldeles för många som förlorar på deras politik. En gång för länge sedan föreslog den gamle SAF-strategen Sture Eskilsson att moderaterna skulle gå åt andra hållet och öppet börja redovisa sina verkliga ideal. Den idén utmynnade i att ungmoderater gjorde bort sig genom att gå runt med kampanjknappar med texten "Jag älskar att äga". Det Reinfeldt och Schlingman insåg var helt enkelt att den strategin inte hade en chans, moderata samlingspartiet hade lika gärna kunna lägga ned. Det som nu gällde var att ljuga – och ljuga grovt.

Om  du tyckte att Vi utsätts för en statskupp i slowmotion var intressant så rekommenderar jag dig också att läsa följande två artiklar som jag tidigare skrivit på samma tema:

Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt
I 25 år fick vi svenskar höra att välfärdssamhället var en omöjlighet i det långa loppet. Men sedan blev det 2000-tal och det visade sig att alltihop var bluff. Den här artikeln ger en tillbakablick på hur den svenska högern försökt ljuga bort välfärden.

Så ska de skapa ett Sverige för de rika

Om hur Svenskt Näringsliv nu efter några års tystnad satsar ofattnara 12 miljarder kronor på att förändra det svenska samhällsklimatet i välfärdsfientlig riktining.

Trevlig läsning!

Dan Josefsson