Nyhetsbrev 080723

den . Publicerad i Blogg

Hej,
Här kommer några tips om sommarläsning.

Tips 1: Läs min artikel om attacken mot välfärdssamhället i DN på söndag
Om du har tillgång till Dagens Nyheter så kan jag tipsa om att jag skriver om alliansregeringens pågående smygattack mot välfärdssamhället i DN:s söndagsbilaga nu på söndag (2008-07-27). Artikeln ingår i en serie på temat ”Folkhemmet i förändring” som DN kört på söndagarna under sommaren och där ett antal skribenter bjudits in för att ge sin syn på vad som sker med välfärdssamhället. Först ut var Helena von Zweigbergk, sedan kom i tur och ordning Maria Sveland, PM Nilsson och Dilsa Demirbag-Sten. Artiklarna finns här på DN:s webb. Min artikel är i till viss del en replik på PM Nilsson som i sitt bidrag drev en del förbluffande teser.

I min artikel (vet ännu inte vilken rubrik DN kommer att ge den) berättar jag en del om min egen klassbakgrund och resonerar med ekonomen Stefan Carlén och sociologen Stefan Svallfors om den taktik dagens moderater använder för att rasera ett välfärdssamhälle som visat sig fungera ypperligt och som dessutom har stöd av minst 75 procent av befolkningen.  Hör gärna av dig med kommentarer om artikeln, via mejl eller chatt (se tips 2).

Tips 2: Chatta med mig på DN:s webb på måndag
Måndagen efter att artikeln publicerats kommer jag att chatta med DN-läsare på dn.se kl 13.00. Titta gärna förbi.

Tips 3: Nytt material på hemsidan
Under våren har jag byggt om min hemsida från grunden, och nu har jag också öppnat en blogg som jag uppdaterar då och då.
Samtidigt har jag kompletterat artikelarkivet med många texter som inte tidigare funnits tillgängliga. En sådan som många frågat efter är mitt långa opus ”Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt”. I den försöker jag ge en överblick över hur högern i flera decennier använt fula metoder i sina försök att knäcka välfärden. Det är en riktigt lång text så spara den till en regnig dag eller skriv ut och ta med den till stranden.

För övrigt kan sägas…
…att releasen för min och Egil Linges bok ”Hemligheten – Från ögonkast till varaktig relation” rycker allt närmare. I den gör vi ett seriöst försök både att förklara vad dagens allmänt spridda oförmåga att skapa varaktiga relationer beror på och vad man som drabbad kan göra åt problemet. Utgångspunkten är anknytningsteorin, en psykologisk teori om hur kärlek och närhet fungerar som är bland det mest fascinerande jag någonsin satt mig in i. Trots att anknytningsteorin idag är allmänt accepterad i de flesta av psykologins olika läger och just nu går ett formidabelt segertåg genom forskarvärlden så har ingen mig veterligt försökt förklarat den för vanliga läsare tidigare. Därför bestämde jag och Egil oss för att göra det själva. Jag hoppas och tror att den här boken kommer att bjuda på många starka aha-upplevelser till alla som är intresserade av ämnet. Kärleken är faktiskt inte fullt så gåtfull och omöjlig att påverka som vi ofta inbilla oss. Hemligheten kommer i september och om du vill kan du bevaka releasen här.

Det var allt för den här gången.
Ha en fin sommar!

Dan Josefsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://josefsson.net