Anders Borg trixar med siffrorna

den . Publicerad i Artiklar

När Anders Borg gästade Ekots lördagsintervju (14 mars) fick han frågan om regeringen planerar några offentliga satsningar för att rädda de jobb som analytikerna nu ser försvinna med en hastighet som ”saknar motstycke i ett historiskt perspektiv” (SvD 19 mars). Nej, svarade Borg, vi har inte råd. Varje räddat jobb skulle nämligen kosta samhället mellan 2 och 4 miljoner kronor om året. Inför den uppgiften var vi nog några stycken som hajade till. Men Anders Borg ljög.

I senaste numret av tidningen Arbetaren kollar Jon Weman hur Anders Borg räknat. Det visar sig att finansdepartementet trixat rejält för att få låg arbetslöshet att framstå som en förlustaffär. Ett jobb med lön på 20 000 kronor i månaden kostar brutto, inklusive avgifter, 350 000 per år. Inte fyra miljoner. En del av pengarna får staten direkt tillbaka som skatt. Multiplikatoreffekten, det vill säga att lönen spenderas och då skapar fler jobb, sänker kostnaden ytterligare. Nettoresultatet blir att samhället tjänar på att låta människor arbeta. Arbetaren intervjuar TCO:s utredare Roger Mörtvik som säger Anders Borgs beräkning bygger på så ineffektiva åtgärder att ”det vore billigare att anställa de arbetslösa direkt på finansdepartementet med statsrådslön”.

Att den borgerliga alliansen kallar arbete för en dyr lyx är förolämpning mot alla som arbetar ihop Sveriges BNP. Att regeringen inte förstår bättre beror på att den är förblindad av 1980- och 1990-talets nyliberala ideologi. Resultatet är att Sverige står utan skydd när massarbetslösheten kommer tillbaka med full kraft.

Dan Josefsson

Artikeln är publicerad på Aftonbladets kultursida 2009-03-23